1.500 de Tătari Participă la Marșul UDTTMR pentru a Comemora 80 de Ani de la Surghiunul din 1944

Pe 18 mai 2024, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a organizat un marș comemorativ în Constanța, la care au participat aproximativ 1.500 de tătari. Evenimentul a marcat 80 de ani de la deportarea tătarilor crimeeni în 1944 și 10 ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Traseul marșului

Marșul a început în Parcul „Oleg Danovski” și a continuat pe Bulevardul Tomis, Strada Ștefan cel Mare, până la Strada Mihai Viteazul, în fața Consulatului General al Federației Ruse. Participanții, reprezentanți ai tuturor organizațiilor locale ale UDTTMR, au purtat steagurile tătarilor, României, NATO, Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii, precum și pancarte cu mesaje de comemorare și protest.

Comemorarea

Marșul a fost un omagiu adus celor care au pierit în deportările din 1944, un genocid recunoscut împotriva tătarilor crimeeni. În fiecare an, după Revoluția din 1989, tătarii din întreaga lume se reunesc pe 18 mai pentru a comemora aceste evenimente, iar după anexarea Crimeei în 2014, manifestațiile au loc în diverse țări unde trăiesc comunități tătare.

Mesajele transmise

În fața Consulatului Federației Ruse, participanții au reamintit abuzurile istorice și actuale ale Rusiei împotriva tătarilor. Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a subliniat importanța comemorării acestei zile de doliu și a subliniat responsabilitatea tătarilor din România de a promova valorile democratice și libertățile de care beneficiază ca cetățeni ai unui stat european și membru NATO.

„Este de datoria noastră să reamintim lumii întregi că în timpul Surghiunului de la 18 mai 1944 sute de mii de tătari au fost deportați din Crimeea de către autoritățile sovietice și au murit în condiții tragice. […] Noi, tătarii din România, avem marele avantaj de a fi cetățeni ai unui stat european și membru NATO, cu numeroase drepturi și libertăți, dar și cu responsabilitatea promovării valorilor democratice. Ne dorim ca și frații noștri din Crimeea să trăiască în libertate, să își poată promova limba, tradițiile, religia și să poată ține legătura cu frații lor de pretutindeni!”, a declarat Gelil Eserghep.

Importanța evenimentului

Marșul comemorativ organizat de UDTTMR este un simbol al solidarității și al luptei pentru drepturile tătarilor, aducând în atenția publicului internațional evenimentele tragice din istoria acestei comunități. Prin aceste acțiuni, tătarii din România continuă să susțină cauza fraților lor din Crimeea și să lupte împotriva nedreptăților istorice și contemporane.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult