157 de ani de tradiție și performanță la CNVA

Este sărbătoare la Colegiul Național „V. Alecsandri” din Galați. Unitatea de învățământ gălățeană este una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ preuniversitar din țară, fiind ani la rând în top 10 național, datorită colectivului profesional de excepție, a programelor inițiate de aceștia care au atras elevi dornici de a învăța și de a se afirma.

Pentru a simți așa cum se cuvine aerul de sărbătoare, elevii și profesorii colegiului gălățean au serbat ziua lor prin activități specifice: vizite la diverse instituții, excursii, activități educative făcute în școală, vizionări de filme și altele. Marți, 26 noiembrie, Alina Epure, absolventă CNVA Galați, a răspuns prezent invitației primită de la directorul unității de învățământ, prof. Romeo Zamfir,  și a vorbit despre educația stilului sănătos de viață . „A ținut trei conferințe, la care au participat aproximativ 170 elevi, părinți și profesori de la CNVA și de la Liceul de Marină (unitate de învățământ unde își desfășoară în prezent cursurile Colegiul Alecsandri, n.a.)”, ne-a explicat profesorul Romeo Zamfir. Miercuri, 27 noiembrie, în cadrul Școlii Altfel, Liceul Tehnologic de Marină a devenit scena unui eveniment remarcabil dedicat prezentării celor şase cluburi prezente ale CNVA. Peste 250 de participanți au descoperit noi pasiuni, au schimbat idei valoroase și s-au lăsat inspirați de diversitatea și energia activităților propuse. Fiecare club a oferit o perspectivă unică, aducând în prim-plan povesti despre creativitate, colaborare şi dedicare. Propus și organizat de Gazeta CNVA, „Turneul Cluburilor” a oferit tuturor elevilor oportunitatea de a ieși din rutina obișnuită a orelor de curs și de a-și descoperi noi talente și pasiuni. Holurile liceului au prins viață, fiind animate de zâmbete, idei ingenioase și de o energie debordantă, întreținută de diversitatea activităților propuse. 

Profesorul Romeo Zamfir a rememorat evenimente importante din istoria unității de învățământ gălățene. „Între 17-22 noiembrie 1992, se organizează simpozionul jubiliar cu invitați din țară și din străinătate cu ocazia împlinirii a 125 ani de la înființarea școlii; 16 noiembrie 2017, este ziua în care Ministerul Educației Naționale acordă Placheta și Diploma aniversară „Spiru Haret” Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Galați, pentru activitatea educativă desfășurată și performanțele înregistrate în peste 150 ani de existență; pe 20 noiembrie 2017, Președintele României recunoaște rezultatele de excepție obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și promovarea calității învățământului preuniversitar românesc prin Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer oferit Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Galați cu prilejul a 150 ani de la înființare; 24 noiembrie 2017, se desfășoară simpozionul jubiliar cu invitați din țară și din străinătate cu ocazia împlinirii a 150 ani de la înființarea școlii, pe 26 noiembrie 2022, este organizat Spectacolul aniversar „CNVA – 155 de ani pentru un vis” cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la înființarea școlii, iar anul acesta, pe 8 octombrie 2024Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați obține, din partea Președintelui României, Klaus-Werner Iohannis, Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Comandor”, povestește profesor Romeo Zamfir.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult