31 de ani de la semnarea Protocolului de Înfrățire dintre cele două orașe (22 mai 1993).

O delegație condusă de François Cuillandre, primarul orașului Brest din Franța, a vizitat municipiul Constanța în perioada 30 octombrie-2 noiembrie 2024, cu scopul de a celebra cei 31 de ani de la semnarea Protocolului de Înfrățire dintre cele două orașe (22 mai 1993). Primarul Cuillandre a fost însoțit de Fortuné Pellicano, viceprimar, Sylvie Carriou, președintele Asociației de Prietenie Brest-Constanța, și Tino Kerdraon, întemeietorul și primul președinte al Asociației. Cu această ocazie, au fost organizate evenimente aniversare, alături de partenerii instituționali care au contribuit la dezvoltarea relațiilor de colaborare Constanța-Brest de-a lungul timpului, au fost realizate vizite la obiective de investiții din municipiu, la instituții partenere și la centrul de integrare manageriat de fundația World Vision România, a informat Primăria Constanța. Astfel, în data de 31 octombrie 2024, la Muzeul Național al Marinei Române, a fost organizată o expoziție de fotografie cu tema „Omul și marea”, fiind expuse lucrări ale copiilor de liceu din județul Constanța care au fost declarate câștigătoare în cadrul concursului cu același nume organizat de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, cu sprijinul Alianței Franceze Constanța, în perioada 2020-2024. De asemenea, evenimentul a fost completat de expoziția cu tema Anatole Magrin, pusă la dispoziție de domnul Gabriel Nicolae, președintele Societății Culturale „Magrin 1878”. Amintim că Anatole Magrin a fost o personalitate a Dobrogei, fotograf francez și consul onorific al Franței la Constanța în perioada 1914-1928, care a iubit Dobrogea și a realizat fotografii spectaculoase ale regiunii, pentru care a fost decorat de către M.S. Regele Carol I cu ordinul Coroana României în 1898. În 1926, Magrin a fost decorat de M.S. Regele Ferdinand I pentru activitatea sa diplomatică.

Un al doilea eveniment aniversar, intitulat sugestiv „Constanța – Brest, 31 de ani de relații bilaterale. Priorități ale viitorului” a avut loc vineri, 1 noiembrie 2024, la Muzeul de Artă, în prezența reprezentanților Ambasadei Republicii Franceze în România, Consulatului Onorific al Republicii Franceze la Constanța, Alianței Franceze, instituțiilor de învățământ bilingve din oraș, DGASPC Constanța, Universității „Ovidius” din Constanța și ai unor instituții culturale din municipiu. Alături de primarii celor două orașe înfrățite, Vergil Chițac și François Cuillandre, au luat cuvântul în cadrul evenimentului membrii fondatori ai Asociației de Prietenie Brest-Constanța și cei care și-au adus contribuția la dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două orașe în domeniile educației, culturii, asistenței sociale. Au fost evocate începuturile relației bilaterale Constanța-Brest, dar s-a discutat și despre viitorul acestei relații și proiecte care pot fi realizate în viitor. Cu această ocazie, copii talentați ai Colegiului Național de Arte „Regina Maria” au performat la vioară, pian și violoncel în fața oaspeților.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult