Achitarea torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu nu va fi revizuită Curtea de Apel București a respins cererea.

Curtea de Apel București a respins cererea Parchetului General de revizuire a deciziei de achitare a foștilor ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, cei acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.

Într-un comunicat emis de instanță se menționează că “În temeiul art.459 alin. (5) Cpp, respinge, ca inadmisibile, cererile de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de revizuentele-părți civile Ursu Andrei Horia și Ursu Ștefan Olga împotriva sentinței penale nr. 196/F/17.10.2019 a Curții de Apel București – Secția I penală, definitivă prin decizia penală nr. 238/A/27.07.2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.”

În octombrie 2023, Parchetul General a solicitat anularea deciziei de achitare, prin revizuire, a lui Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, aceștia fiind acuzați de torturarea disidentului Gheorghe Ursu. Procurorii susțin că există noi fapte și împrejurări care nu au fost cunoscute de instanță în timpul procesului.

Conform cererii de revizuire, procurorii au primit de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității înscrisuri ce conțin date și informații, însoțite de detalii tehnice, care nu erau cunoscute de magistrați în timpul procesului. De asemenea, a fost depus un material documentar de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), referitor la cazuistica și încălcările drepturilor omului în perioada 1980-1989.

În ciuda acestor dovezi, Curtea de Apel București a respins cererea de revizuire, considerând-o inadmisibilă.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a declarat că decizia de achitare a fost un șoc pentru toți cei care cunosc dosarul asasinării tatălui său și a criticat posibile influențe ale Securității în justiție.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a avertizat că această achitare reprezintă un pericol la adresa statului de drept și se situează în contradicție cu adevărul istoric.

Gheorghe Ursu, inginer, poet și scriitor, a fost anchetat de Securitate în anii ’80 pentru că a trimis scrisori către “Europa Liberă” și pentru că a ținut un jurnal în care nota abuzurile regimului comunist. El a fost arestat în 1985 și a murit în închisoare ca urmare a torturii.

Deși au fost identificate persoane responsabile pentru torturarea și moartea lui Ursu, doar trei dintre acestea au fost condamnate, iar una dintre ele, Marin Clită, este în prezent în penitenciar în Danemarca pentru o altă infracțiune. În prezent, Clită are o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult