Acvariul de pe faleza Cazinoului din Constanța, readus la viață printr-un proiect al Consiliului Județean

Clădirea emblematică a Acvariului din Constanța, situată pe malul mării în fața impunătorului Cazinou, va beneficia de o transformare semnificativă. Consiliul Județean Constanța, sub conducerea lui Florin Mitroi, a inițiat proceduri pentru elaborarea unei expertize tehnice necesare reabilitării acestui obiectiv turistic și cultural.

O moștenire istorică, în prag de renovare

Acvariul din Constanța a fost inaugurat pe 1 mai 1958, într-o clădire construită în 1912 ca anexă a Cazinoului. Timp de mulți ani, a fost singura instituție publică de acest tip din România, găzduind expoziții permanente de faună și floră acvatică, precum și expoziții temporare legate de biologie marină și pescuit.

În prezent, Acvariul este închis din cauza stării avansate de degradare, conform Deciziei nr. 76/24.02.2023. Clădirea necesită intervenții urgente pentru remedierea problemelor structurale și reintegrarea în circuitul turistic.

Expertiza tehnică, primul pas spre renovare

Proiectul demarat de Consiliul Județean include achiziția de servicii pentru realizarea unei expertize tehnice. Aceasta va evalua situația actuală a infrastructurii și suprastructurii clădirii, având în vedere reglementările tehnice naționale și europene privind condițiile statice și seismice.

Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat că obiectivul principal este salvarea acestui simbol istoric și repunerea lui în valoare ca destinație turistică.

Costuri și etape

Valoarea estimată pentru realizarea expertizei este de 75.750 lei (fără TVA). Raportul final al expertizei va detalia constatările, măsurile necesare, evaluarea costurilor pentru reabilitare și estimările de timp pentru implementarea acestora.

Rezultatele expertizei vor fi esențiale pentru a stabili pașii următori și a transforma Acvariul într-un punct de atracție modern, păstrându-i în același timp farmecul istoric”, a subliniat Florin Mitroi.

Un simbol pregătit pentru un nou capitol

Prin acest proiect, autoritățile locale își propun să readucă la viață unul dintre cele mai importante simboluri ale litoralului românesc, atrăgând turiști și consolidând patrimoniul cultural al Constanței. Reabilitarea Acvariului nu este doar o investiție în infrastructură, ci și un angajament față de istoria și viitorul orașului.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult