Alergia la paracetamol

Deși se întâmplă rar, paracetamolul dă alergie, iar aceasta se poate declanșa oricând și durează toată viața, la fel cum se întâmplă și în cazul altor medicamente. Deși nu face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), așa cum este ibuprofenul, alergia la paracetamol apare adesea în combinație cu intoleranța la AINS. “Alergia propriu-zisă la paracetamol este destul de rar întâlnită, mult mai rar decât alergia la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). În schimb, studii recente au arătat că utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice – astm, rinită, urticarie, dermatite”, spune dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie, pentru SmartLiving. Medicul alergolog subliniază că reacțiile la paracetamol se manifestă, de obicei, la nivel cutanat, la nivelul mucoaselor respiratorii sau digestive și la nivel sistemic. La nivel cutanat pot să apară erupții de tip urticarian sau eritem, angioedem (edem Quincke) sau, în cazuri mai grave, erupție la nivelul întregului corp (sindromul Stevens Johnson) sau necroliza toxică epidermică, situații în care viața pacientului este pusă în pericol. La nivelul mucoaselor respiratorii, se manifestă prin crize de bronhospasm cu respirație dificilă, tuse, wheezing sau, mai rar, prin inflamația mucoasei nazale. La nivelul mucoaselor digestive se manifestă prin greață, vărsături, diaree. Din punct de vedere al intervalului în care se dezvoltă aceste reacții, există două situații. Se pot dezvolta reacții în mai puțin de 24 ore – de obicei reacțiile anafilactice apar la 30-60 minute după administrare – sau reacții care apar la mai mult de 24 ore după administrare. Reacțiile tardive sunt și cele mai greu de diagnosticat, tocmai din cauza intervalului mai lung de timp în care se pot dezvolta.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult