Alerte de securitate în România: Ambasada SUA îndeamnă la prudență în apropierea instituțiilor religioase

Ambasada Statelor Unite la București a emis o alertă de securitate, îndemnând cetățenii americani să manifeste prudență sporită în apropierea instituțiilor religioase din România, în perioada 11-13 octombrie. Această atenționare a fost publicată vineri seara și vine în contextul unor posibile amenințări vizănd sinagogi, temple sau moschei din țară.

Alerta a fost clasificată la gradul de pericol 1 din 4, ceea ce impune „măsuri normale de precauție”. Ambasada a specificat că a fost informată despre amenințări care ar putea afecta lăcașurile de cult menționate, subliniind importanța atenției și prudenței în această perioadă.

Reacția SRI

Serviciul Român de Informații (SRI) a răspuns imediat, afirmând că nu există date care să justifice o creștere a nivelului de alertă teroristă. Totuși, instituția va manifesta o atenție sporită pentru asigurarea securității în România, având în vedere contextul internațional de securitate și evenimentele religioase din acest weekend. Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, a declarat că SRI va colabora cu toate structurile competente pentru a menține starea de securitate în țară.

Recomandările ambasadei pentru cetățenii americani

În această situație, Ambasada SUA a emis o serie de recomandări pentru cetățenii americani, inclusiv:

  • Exercitarea unei prudențe sporite și evitarea instituțiilor religioase în această perioadă.
  • Păstrarea unui profil scăzut.
  • Conștientizarea împrejurimilor.
  • Reanalizarea planurilor de securitate personală.

Contextul religios: Yom Kippur

Alerta de securitate coincide cu sărbătoarea Yom Kippur (Ziua Ispășirii), cea mai semnificativă dintre sărbătorile religioase evreiești. Yom Kippur este considerată ziua cea mai sfântă din an și este asociată cu tradiții profunde, inclusiv celebrarea ispășirii păcatelor. Această sărbătoare atrage o atenție specială asupra lăcașurilor de cult, fiind un moment în care mulți credincioși se adună pentru a-și exprima devotamentul.

Cetățenii sunt îndemnați să rămână vigilenți și să respecte recomandările autorităților pentru a asigura siguranța personală și a comunității.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult