Alfred Bulai cere instanțelor să-i restituie postul și salariile restante

Sociologul Alfred Bulai, concediat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și aflat sub arest la domiciliu, cere instanțelor să-i restituie postul și să-l oblige pe fostul angajator să îi plătească salariile restante. Acuzat de agresiuni sexuale și de abuz de funcție în scop sexual, Bulai contestă decizia de concediere și acuză nereguli procedurale.


Contestă arestul la domiciliu

În penal, Bulai încearcă să scape de măsura arestului la domiciliu, în timp ce în civil cere anularea deciziei de concediere. Pe 2 decembrie, Judecătoria Sectorului 1 a analizat cererea de prelungire a arestului la domiciliu, urmând ca instanța să se pronunțe marți.

Aflat sub urmărire penală, sociologul a fost inițial reținut la începutul lunii septembrie 2024, fiind ulterior plasat în arest la domiciliu. Acuzațiile includ două infracțiuni de agresiune sexuală și două de folosire abuzivă a funcției.


Victimele: Reduse din punct de vedere uman

Conform dosarului, Bulai ar fi utilizat tactici psihologice pentru a vulnerabiliza victimele, studente ale SNSPA. Profesorul ar fi folosit o abordare în două etape: reducerea victimei la o poziție de inferioritate morală, urmată de oferirea unei validări.

Un incident descris în dosar menționează cum Bulai ar fi cerut unei studente să se dezbrace parțial, reacționând cu un zâmbet satisfăcut și remarcând: „Bravo, ești mai tare decât credeam!”. Procurorii notează că astfel de comportamente aveau ca scop obținerea de satisfacție sexuală sub pretextul unor „teste psihologice”.


Lupta în instanțele civile

Bulai contestă concedierea dispusă de Comisia de Etică a SNSPA pe 6 august 2024, în urma plângerilor mai multor studente. Pe lângă dosarul penal, sociologul a deschis două procese civile împotriva SNSPA:

  1. Tribunalul București – Secția Conflicte de Muncă: Contestarea deciziei de concediere (dosar 32415/3/2024).
  2. Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ: Solicitare de anulare a actului administrativ emis de SNSPA (dosar 5517/2/2024).

Avocații lui Bulai folosesc o strategie juridică dublă pentru a spori șansele de succes, depunând cereri similare în instanțe diferite.


Cererea de la Tribunalul București

În cererea consultată de presă, Bulai solicită:

  1. Anularea deciziei de concediere pentru încălcarea Codului Muncii.
  2. Reintegrarea pe postul ocupat anterior.
  3. Plata drepturilor salariale restante și a altor beneficii pierdute din cauza concedierii.

Sociologul susține că nu a fost supus unei cercetări disciplinare și că decizia de concediere este nulă, nefiind motivată conform legislației muncii.


Motivarea Secției Conflicte de Muncă pentru declinarea dosarului

Secția a declinat cauza către contencios administrativ, motivând că hotărârea Comisiei de Etică este un act administrativ, nu disciplinar. Decizia de concediere, emisă de un organism independent de SNSPA, nu este considerată un conflict de muncă, ci un litigiu administrativ.


Acuzațiile procurorilor

În dosarul penal, Alfred Bulai este acuzat de multiple acte de abuz sexual și de exploatare a poziției de autoritate asupra studentelor, inclusiv solicitări directe de natură sexuală și comportamente intimidante.

Procurorii susțin că sociologul a creat un mediu degradant, folosind tactici de intimidare emoțională pentru a submina încrederea în sine a victimelor.


Deși Alfred Bulai încearcă să-și recupereze postul și reputația, gravitatea acuzațiilor și mărturiile victimelor îl plasează în centrul unui caz complex, cu implicații legale și etice majore.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult