Analiză: Contractele caselor de avocatură cu Primăria Capitalei în mandatul lui Nicușor Dan

Primăria Municipiului București (PMB), condusă de candidatul independent la Președinția României, Nicușor Dan, a cheltuit peste 11 milioane de euro pe servicii juridice externe în contextul în care instituția are angajați peste 80 de juriști, potrivit unei analize realizate de Cetățeanul.net.

Pe durata actualului mandat, între 2021 și 2023, PMB a semnat 54 de contracte subsecvente la patru acorduri-cadru de prestări servicii juridice și alte 25 de contracte pentru Consiliul General al Municipiului București, conform unui răspuns oficial transmis publicației.

De la contestatar al externalizării serviciilor, la susținător al colaborărilor externe

În trecut, Nicușor Dan a criticat dur practica PMB de a apela la firme de avocatură externe, considerând-o o formă de „fraudare” a bugetului public. În calitate de lider al Asociației Salvați Bucureștiul, el afirma că Primăria ar fi trebuit să angajeze mai mulți consilieri juridici în loc să externalizeze serviciile juridice.

„Dacă gradul de încărcare de 400 de dosare/consilier juridic trebuia redus, soluția era angajarea de personal, nu direcționarea fondurilor către societăți private de avocatură”, susținea atunci Dan, comparând sarcinile juriștilor PMB cu cele ale magistraților din instanțe.

Totuși, după preluarea mandatului de primar, discursul său s-a schimbat. Într-o conferință de presă din august 2021, Nicușor Dan a explicat că la preluarea mandatului a găsit o situație „critică”, cu 5.000 de litigii și contracte neplătite de ani de zile, afirmând că a reușit să recâștige încrederea caselor de avocatură prin plata restanțelor și colaborare constantă.

Diferențe mari între tarifele avocaților

Potrivit datelor obținute de la PMB, tarifele practicate de firmele contractate au variat considerabil. Cea mai scăzută rată orară – 145 lei – a fost înregistrată în cazul asocierii Mocanu și Asociații – SCPA Negoiță și Asociații. La polul opus, avocații asocierii Dragomir – Pop – Briciu au fost plătiți cu 320 lei/ora de lucru. Surse interne indică faptul că în 2022 suma totală bugetată pentru servicii juridice a depășit 25 de milioane de lei.

Primăria nu a oferit un răspuns clar în legătură cu valoarea totală a cheltuielilor efectuate în acest domeniu.

Legalitate și transparență

O parte dintre contractele încheiate au fost atribuite prin încredințare directă, fără licitații deschise sau alte proceduri competitive. Mai mult, unele dintre cauzele juridice în care PMB a fost reprezentată de case de avocatură au fost inițiate chiar de cetățeni care au acționat în instanță administrația locală pentru refuzul primarului de a semna documente sau de a pune în aplicare hotărâri judecătorești definitive.

În replică, reprezentanții Primăriei au afirmat că toate contractele încheiate respectă legislația în vigoare, iar colaborarea cu firme externe a fost necesară pentru gestionarea eficientă a litigiilor complexe și de mare valoare.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult