Ancheta mass-media sugerează că Sindromul Havana ar putea fi legat de o unitate rusă, potrivit The Insider, Der Spiegel și CBS 60 Minutes. Speculații că diplomații americani ar fi putut fi vizați.


Simptomele enigmatice ale sindromului Havana, experimentate de diplomații americani în ultimii ani, par să fie conectate la o unitate de informații rusă, conform unei investigații comune realizate de mass-media și publicată luni. relateaza theguardian.com

Această afecțiune, raportată pentru prima dată în 2016, când diplomații americani în Havana, capitala Cubei, au relatat îmbolnăviri și au auzit sunete insuportabile în timpul nopții, a stârnit speculații privind un posibil atac al unei entități străine, utilizând o armă sonoră neidentificată. Simptome similare, inclusiv sângerări nazale, dureri de cap și probleme de vedere, au fost ulterior raportate de personalul ambasadelor din China, Europa și Washington DC, capitala SUA.

Investigația realizată timp de un an a descoperit dovezi care sugerează că aceste incidente, denumite Sindromul Havana, ar putea avea legătură cu utilizarea armelor cu energie direcționată de către membri ai Unității 29155 a GRU (serviciul de informații militar al Rusiei).

Unitatea 29155, cunoscută pentru operațiunile sale externe, a fost implicată în mai multe incidente internaționale, inclusiv tentativa de otrăvire a dezertorului Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

În ciuda acuzațiilor, Moscova a respins ferm aceste concluzii drept “nefondate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că deși subiectul a fost dezbătut în presă de mulți ani, nu au fost prezentate dovezi convingătoare care să susțină acuzațiile.

Această investigație pune sub semnul întrebării ipotezele anterioare referitoare la posibilele surse ale sindromului Havana, inclusiv speculațiile despre atacuri cu microunde. Cu toate acestea, Washingtonul a redeschis biroul său de imigrație din Havana în 2023, iar anchetele continue încearcă să elucideze această enigmă medicală și să ofere asistență celor afectați.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult