Al doilea sistem patriot: O realizare majoră pentru apărarea națională

Constanța, Capu Midia, 14 iunie 2024 – Astăzi, la ora 19:38, România a făcut un pas semnificativ în consolidarea apărării sale naționale prin operaționalizarea celui de-al doilea sistem Patriot. Evenimentul a avut loc în poligonul Capu Midia, județul Constanța, unde militarii români au efectuat trageri cu două rachete, marcând debutul operațional al acestui sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație.

Patriot: Un Element Cheie în Apărarea Națională

Sistemul Patriot reprezintă cea mai mare achiziție militară a României de după Revoluție, Ministerul Apărării Naționale investind 4 miliarde de dolari în achiziționarea a șapte astfel de sisteme. Până în prezent, Statele Unite ale Americii au livrat patru sisteme, urmând ca celelalte trei să fie livrate până în 2027. Operaționalizarea celui de-al doilea sistem Patriot evidențiază angajamentul României de a-și întări apărarea antiaeriană într-un context geopolitic tensionat.

Testarea și Validarea Sistemului

La ceremonie au participat zeci de militari și generali din țările NATO, care au asistat la testarea sistemului Patriot. Două drone lansate în largul Mării Negre au fost interceptate și distruse cu succes, demonstrând eficiența de 100% a sistemului. Începând de săptămâna viitoare, sistemul va intra în serviciu de luptă permanent, fiind instalat lângă un oraș mare și funcționând continuu pentru a asigura protecția spațiului aerian al României.

Ce Este Sistemul Patriot?

Valentin Stan, jurnalist Digi24, explică: „Sistemul Patriot este o armă capabilă să ne apere de orice rachetă sau avion inamic. Radarul sistemului detectează amenințările de la o distanță de 100 de kilometri, colectează toate informațiile și le transmite către centrul de comandă și bateriile de lansare. Un militar decide lansarea rachetei în cazul în care se apropie o amenințare. Este cel mai avansat și, automat, unul dintre cele mai costisitoare sisteme de apărare, fiecare rachetă costând aproape 4 milioane de dolari.”

Posibilitatea Trimiterii unui Sistem Patriot în Ucraina

În cadrul unei vizite recente în SUA, președintele României, Klaus Iohannis, a discutat cu președintele Joe Biden despre posibilitatea de a oferi Ucrainei un sistem Patriot. În contextul nevoii urgente a Ucrainei pentru sisteme de apărare antiaeriană, Iohannis a subliniat că România ar putea lua în considerare această opțiune, cu condiția să primească ceva în schimb pentru a nu rămâne fără apărare. O ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) este programată săptămâna viitoare, unde se va discuta, probabil, acest subiect.

Context și Perspective

Primul sistem Patriot al României a fost operaționalizat în noiembrie anul trecut, însă testarea a fost perturbată de o problemă tehnică. Deși „pierderea legăturii” între cabina de control și unul dintre lansatoare a ridicat semne de întrebare, sistemul a reușit să comute automat pe un alt lansator, demonstrând reziliența sa.

Operaționalizarea celui de-al doilea sistem Patriot reprezintă un pas important pentru securitatea României și pentru capacitatea sa de a contribui la apărarea colectivă a NATO. Această realizare subliniază angajamentul României de a-și proteja teritoriul și cetățenii în fața amenințărilor moderne.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult