Apelul deputatului Focșa (SOS România) pentru combaterea cancerului: „În România, majoritatea pacienților sunt condamnați la moarte din prima zi”

De mai multe decenii, persoanele sub 50 de ani se confruntă tot mai mult cu cancerul. Potrivit declarațiilor lui Shivan Sivakumar, specialist în cancer și cercetător la Universitatea din Birmingham, acest fenomen poate fi descris ca o adevărată „epidemie” în rândul celor mai tineri. Informațiile furnizate de AFP, conform Agerpres, arată că între anii 1990 și 2019, rata de diagnosticare cu cancer la această categorie de vârstă s-a aproape dublat la nivel mondial, înregistrând o creștere de aproximativ 80%. Acest lucru este subliniat de un amplu studiu publicat în 2023 de către BMJ Oncology.

În România, însă, problemele persistă în ceea ce privește programele destinate bolnavilor de cancer, în ciuda revoltei asociațiilor de pacienți încheiate la sfârșitul anului precedent. Situația nu pare să fi cunoscut îmbunătățiri semnificative de atunci. Deputatul constănțean al SOS România, Dumitru Viorel Focșa, a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, exprimând preocupările legate de această problemă persistentă:

„În România, majoritatea pacienților diagnosticați cu dferite forme de cancer sunt condamnați la moarte încă din prima zi: lipsa tratamentelor inovative, liste interminabile pentru acces la tratament în sistemul de stat, lipsa medicamentelor dedicate, timpi de așteptare enormi pentru consultații, cazuri în care actul medical este condiționat de plată (șpagă), lipsa unui Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, subfinanțare, lipsa unui registru al cancerelor, iar exemplele pot continua. Probabil, sute de mii de decese ar putea fi evitate dacă ar exista strategii eficiente de combatere a cancerului, prin depistare precoce și tratament adecvat! Vă solicit să îmi trimiteți, domnule ministru, următoarea situație: Care este rata de succes a tratamentului cancerelor din România aferentă anilor 2022 și 2023 Câte dintre cazurile de cancer al căror tratament a fost finanțat în anul 2021, respectiv în anul 2022 au fost regăsite în 2022, respectiv în 2023 pe lista CNP-urilor pacienților decedați Ce categorii de persoane beneficiază de pachetul de bază de servicii medicale gratuite și nu plătesc CNASS-uri. La ce sume s-au ridicat, defalcat, pentru anii 2021 – 2023 costurile cu asigurarea acestor pachete de bază?  Vă mulțumesc și solicit răspuns scris.  Dumitru-Viorel Focșa, Deputat circumscripția electorală 14 Constanța”.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult