Aproape 3 milioane de lei pentru o clădire de birouri pe locul Casei cu iederă

Arna Com Serv SRL, deținută de cetățeanul turc Ali Riza Alas, va construi o clădire de birouri pe terenul unde se afla Casa cu iederă, demolată în 2018. Proiectul, situat pe Bulevardul Ferdinand nr. 13bis, presupune o investiție de 2.875.750 lei și urmează să fie finalizat în aproximativ doi ani după obținerea autorizației de construire.

Procesul de autorizare și evaluare a impactului asupra mediului

În 2019, beneficiarul a obținut două certificate de urbanism de la Primăria Constanța, necesare pentru realizarea investiției. Recent, Arna Com Serv SRL a depus un memoriu de prezentare la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța pentru evaluarea impactului asupra mediului și obținerea acordului de mediu. Proiectul propune construirea unei clădiri S+P+3-5 Etaje cu funcțiuni mixte: subsolul va include spații de alimentație publică și anexe, parterul va găzdui spații comerciale, iar etajele 1-5 vor fi destinate birourilor.

Detalii tehnice și structurale ale proiectului

Clădirea va avea un sistem constructiv cu pereți din beton armat și planșee de tip dală groasă, cu grinzi perimetrale și fundații radier din beton armat de 50 cm grosime. Suprafața totală a amplasamentului este de 318 mp conform actelor, însă măsurătorile indică 289 mp. Clădirea va avea acces pietonal atât pentru zona comercială, cât și pentru birouri, și va dispune de un acoperiș terasă necirculabilă verde.

Descoperirea zidului Cetății Tomis

Demolarea Casei cu iederă în 2018 a dus la descoperirea unui tronson al zidului Cetății Tomis. Arheologii au identificat două faze de construcție: una din secolul III d.Hr. și alta din epoca constantiniană. În ciuda importanței descoperirii, situl a fost neglijat și riscă să se degradeze. Terenul constă din două loturi (13 și 13bis), aparținând Arna Com Serv SRL, așa cum a confirmat Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Constanța.

Istoria terenului și cercetările arheologice

În 2005, specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) au descoperit un segment din zidul de incintă al Cetății Tomis pe Bulevardul Ferdinand. În 2008-2009, DJC Constanța a avizat demolarea Casei cu iederă, construite în 1938, din cauza degradării avansate. În 2020, proprietarul a solicitat descărcarea de sarcină arheologică pentru ambele loturi, iar cercetările preventive s-au desfășurat în 2021, ducând la un raport comun pentru ambele terenuri.

Poziția Direcției Județene pentru Cultură

DJC Constanța a notificat proprietarul despre existența monumentului istoric de valoare națională pe loturile respective și a subliniat necesitatea protejării și punerii în valoare a acestuia, conform Legii 422/2001. De la descoperirea vestigiilor, situl nu a fost acoperit, ceea ce a dus la riscul degradării acestuia.

Totuși, conservarea și protejarea vestigiilor istorice descoperite rămân o prioritate, iar coordonarea între investitor și autoritățile culturale va fi esențială pentru integrarea acestora în noua construcție.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult