Asfaltul de pe una dintre rampele podului podului peste Dunăre de la Brăila s-a tasat


O parte din asfaltul de pe una dintre rampele podului peste Dunăre de la Brăila a suferit tasări, iar în încercarea de remediere, constructorul a aplicat mai multe straturi de asfalt pentru a restabili nivelul suprafeței carosabile, însă cu rezultate limitate. Reprezentanții CNAIR au informat hotnews.ro că s-au identificat tasări în zona rampei, ajungând la adâncimi de 10-15 centimetri, iar constructorul încearcă să stabilească rampa prin intermediul unor piloți forați.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a confirmat existența tasărilor, precizând că acestea au crescut până la 10-15 centimetri, iar constructorul încearcă să rezolve problema prin piloți forați.

Șerbănescu a adăugat că tasările au început anul trecut, dar au devenit mai semnificative în prezent. Constructorul testează soluții cu piloți forați în faza de probă a terenului, urmând să treacă la execuția soluției de remediere. El a sugerat că cauza tasărilor ar putea fi fie lucrări defectuoase realizate de constructor, fie erori de proiectare în etapa inițială, fie o combinație a ambelor aspecte. În prezent, nu se rezumă doar la aducerea asfaltului la o cotă specifică, ci impune lucrări extinse pentru a rezolva problema.

Șerbănescu CNAIR a subliniat că proiectul nu a fost încă recepționat și că acest lucru nu va avea loc până când lucrările nu vor fi conforme cu normativele. El a explicat că tasările actuale nu au nicio legătură cu infiltrațiile apărute în blocul de ancorare și nu sunt asociate pilonilor podului în sine.

Podul de la Brăila a avut probleme încă de la deschidere în urmă cu aproximativ șapte luni. Lucrările nu au fost finalizate, iar macaralele folosite la construcție nu au fost încă demontate complet. Recepția finală nu a fost efectuată, iar restricțiile de circulație încă persistă. Conexiunea rutieră cu Jijila, un drum cu o bandă pe sens aflat în construcție încă din 2021, nu este încă finalizată.

Problemele podului au variat de la infiltrații de apă în blocul de ancorare al cablurilor la denivelări apărute în straturile de asfalt în timpul verii. Un alt incident a constat în șuruburile parapetului de siguranță care nu au fost strânse corespunzător. CNAIR a atribuit întârzierea contractului antreprenorului WeBuild ca urmare a mobilizării deficitare și a subliniat că recepția lucrărilor va avea loc doar după îndeplinirea standardelor de calitate specificate în contract.

În urma inspecțiilor, au fost identificate infiltrații la blocurile de ancoraj dinspre Brăila și Jijila. CNAIR a efectuat o expertiză tehnică a lucrărilor și a monitorizat situația podului, prelungind perioada de monitorizare până la 31.03.2024 pentru a stabili o soluție finală de închidere a infiltrațiilor. Compania de drumuri a evidențiat, de asemenea, probleme cu șuruburile parapetului și a solicitat clarificări cu privire la apariția văluririlor în asfalt și presupusa încălcare a restricțiilor de trafic.

Pentru finalizarea lucrărilor prevăzute în contract, antreprenorul trebuie să efectueze diverse tipuri de lucrări, printre care drumuri de acces, construcția bazinelor de retenție a apei pluviale, marcaje și montarea elementelor de semnalizare pentru siguranța circulației, precum și remedierea tasărilor apărute la asfaltări.

Podul peste Dunăre de la Brăila, inaugurat în iulie, este una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură din România, având o lungime totală de 1.974,30 metri și o deschidere centrală de 1.120 metri. Este considerat al treilea pod din Europa ca deschidere centrală și a fost construit de consorțiul WeBuild (fostul Astaldi) și IHI Infrastructure System. Valoarea totală a investiției este de 3,445,210,691.08 lei, din care aproximativ jumătate reprezintă fonduri europene nerambursabile.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult