Asociația de Dezvoltare Durabilă (ADD), probleme de transparență și eficiență, de la laude la plângeri penale

Asociația de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța, condusă de Ana-Maria Vătămanu și înființată de Consiliul Județean și Primăria Constanța în martie 2021, este un exemplu de ineficiență și netransparență în gestionarea fondurilor publice. Deși s-au investit sume semnificative în această asociație, inclusiv aproape 70.000 de euro pentru servicii de comunicare și imagine, ADD nu are încă un site web funcțional.

De la înființarea sa, ADD a fost criticată pentru lipsa de transparență și pentru modul în care a gestionat fondurile publice. În ciuda promisiunilor de “dezvoltare durabilă”, ADD nu a reușit să ofere informații esențiale despre activitatea sa, precum detalii despre conducere, proiecte, realizări și buget, accesibile publicului larg. În schimb, asociația s-a limitat la o pagină oficială de Facebook, care nu oferă informații relevante despre activitatea sa.

Investiții în imagine

În ciuda lipsurilor evidente în comunicarea eficientă a activității sale, ADD a cheltuit sume considerabile pe servicii de imagine. Între decembrie 2021 și mai 2022, ADD a cheltuit aproximativ 52.055 de euro pe diverse servicii de relații publice și publicitate, inclusiv:

  • 2.887 de euro pentru agenții de presă de la SC Imart Production SRL
  • 26.804 de euro pentru servicii de relații publice de la SC Soleil Media SRL
  • 198 de euro pentru agenții de presă de la Agerpres
  • 7.423 de euro pentru publicitate de la AMICOM Revoluțion SRL
  • 12.474 de euro pentru campanii de publicitate de la Tomis Agency Media
  • 2.268 de euro pentru relații publice de la SC Soleil Media SRL

Cheltuielile considerabile pentru imagine nu se reflectă în vizibilitatea sau transparența ADD

Cheltuielile considerabile pentru imagine nu se reflectă în vizibilitatea sau transparența ADD. În ciuda acestor investiții, nu există dovezi clare ale materializării acestor servicii în beneficiul publicului. ADD a refuzat să furnizeze exemple concrete sau linkuri către aparițiile media realizate cu aceste fonduri, invocând relațiile contractuale confidențiale.

ADD a adoptat metoda “abonamentului lunar” pentru achiziția de servicii, evitând astfel licitațiile publice și fragmentând cheltuielile pe mai multe luni. De exemplu, ADD a plătit SC Soleil Media SRL 2.680 de euro pe lună pentru servicii de relații publice și SC AMICOM Revolution SRL 6.000 de lei pe lună pentru servicii de comunicare, informare și publicitate. Această metodă ridică întrebări privind necesitatea reală și transparența acestor cheltuieli.

Cum s-a transformat un parteneriat promițător într-un conflict deschis în Constanța

Relația între Consiliul Județean Constanța (CJC) și Asociația de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța a cunoscut o evoluție turbulentă, ajungând de la laude la plângeri penale. Această situație a atins cote de conflict în urma demarării procedurilor de achiziție publică pentru două proiecte de modernizare a drumurilor județene.

În luna mai a anului 2022, Mihai Lupu, președintele CJC, lăuda activitatea ADD condusă de Ana-Maria Vătămanu, evidențiind capacitatea acesteia de a implementa opt proiecte într-un interval scurt de timp, în contrast cu birocrația aparentă din cadrul propriului departament. Declarațiile pozitive erau alimentate de percepția că ADD reușea să gestioneze eficient fondurile și să accelereze procesele de dezvoltare în județ.

În contrast puternic cu laudele anterioare, în aprilie 2024, CJC a anunțat intenția de a depune o plângere penală împotriva Anei-Maria Vătămanu, președintele ADD, în legătură cu gestionarea procedurilor de achiziție publică pentru proiectele „Modernizare DJ 393, tronson Techirghiol – Arsa” și „Modernizare DJ 391, tronson Tuzla – Biruința”. Motivația plângerii penale nu a fost detaliată explicit în comunicatul oficial, însă acest pas a amplificat tensiunile deja existente.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult