Aventurile lui Radu Mazăre în Justiție: corupție, procese și prejudicii nerecuperate de peste 100 milioane de euro

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a încheiat un maraton de aventuri judiciare ce a durat 14 ani, fiind implicat în trei dosare de corupție majore. Procesele, care au început în 2008 și s-au încheiat în 2022, au dezvăluit prejudicii de peste 100 milioane de euro, dintre care doar o mică parte au fost recuperate.

Prejudiciu: 114 milioane de euro

Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare, o pedeapsă rezultată din contopirea a două condamnări:

  • Dosarul Polaris: 5 ani de închisoare pentru luare de mită și conflict de interese, decizie definitivă din 3 februarie 2022. Instanța a confiscat de la Mazăre 3,4 milioane de lei.
  • Dosarul Retrocedărilor: 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată și constituire de grup infracțional organizat, pronunțată pe 7 februarie 2019. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 114 milioane de euro.

Cum a scăpat Radu Mazăre din pușcărie fără să plătească prejudiciul

Mazăre a beneficiat de vechile dispoziții ale Codului penal din 1969, care permit liberarea condiționată fără plata prejudiciului, spre deosebire de noul Cod penal din 2014, care impune achitarea obligațiilor civile pentru a beneficia de liberare. Astfel, cererea de liberare condiționată a lui Mazăre a fost soluționată favorabil, aplicându-i-se legea penală mai favorabilă.

Deși Mazăre a achitat o parte din cheltuielile judiciare și din obligațiile civile, Primăria Constanța continuă să solicite despăgubiri de 2,8 milioane de dolari într-un proces civil rejudecat de Curtea de Apel Constanța.

Cât a executat efectiv Radu Mazăre din pedeapsa de 9 ani de închisoare

În motivarea Judecătoriei Sectorului 4 din 17 aprilie 2024, instanța a detaliat că Mazăre a început executarea pedepsei pe 8 mai 2019 și urma să o finalizeze la termen pe 14 decembrie 2027. Cu toate acestea, a beneficiat de reduceri ale pedepsei pentru muncă prestată, participare la activități educaționale și condiții improprii de detenție, reducându-și semnificativ perioada de încarcerare.

„Ora et labora”: Cum și-a petrecut Radu Mazăre timpul la Jilava

Mazăre a participat la diverse activități educaționale și religioase în Penitenciarul Jilava, adoptând deviza „ora et labora” (rugăciune și muncă). Apărătorii săi au argumentat că acesta a avut un comportament exemplar, obținând recompense și participând constant la activități de reabilitare.

Instanța de fond: „Trebuia şi putea să dea dovadă de mai multă stăruinţă”

Cu toate acestea, Judecătoria Sectorului 4 a considerat că Mazăre ar fi putut demonstra o mai mare stăruință în muncă, iar datorită restului considerabil al pedepsei și primei analize pentru liberare, a respins cererea de liberare condiționată pe 17 aprilie 2024. Instanța a menționat că nu există suficiente garanții că Mazăre nu va continua să săvârșească infracțiuni.

Trei megadosare ale lui Mazăre: „Retrocedările”, „Polaris” și „Henri Coandă”

Pe 27 mai 2024, Tribunalul Ilfov a admis contestația lui Mazăre împotriva hotărârii Judecătoriei Sectorului 4, eliberându-l din pușcărie. În Dosarul „Henri Coandă”, prescripția faptelor a dus la încetarea procesului penal, iar în Dosarul Polaris, Mazăre a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. În Dosarul Retrocedărilor, prejudiciul cauzat de Mazăre și ceilalți inculpați se ridică la 114 milioane de euro, dar mare parte din acest prejudiciu rămâne nerecuperat.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult