Biletul unic european pentru trenuri în Europa din 2025

Începând de anul viitor, călătoriile cu trenul în Europa vor deveni mult mai accesibile și simple datorită introducerii unui nou sistem de bilet unic pentru liniile ferate, conform unui raport al Euronews. Această inițiativă urmărește să transforme modul în care europenii își planifică și rezervă călătoriile cu trenul, simplificând procesul și făcându-l mai similar cu cel al călătoriilor aeriene.

Un sistem paneuropean pentru călătorii fără complicații

Noul bilet unic va permite pasagerilor să călătorească în mai multe destinații europene cu un singur bilet, eliminând astfel necesitatea achiziționării separate a biletelor pentru fiecare segment de călătorie. Aceasta nu doar că va simplifica programarea călătoriilor, dar va elimina și riscurile unor costuri suplimentare în cazul pierderii unei legături, o problemă comună pentru călătorii care folosesc multiple rute feroviare.

În prezent, majoritatea pasagerilor care doresc să exploreze Europa cu trenul se bazează pe platforme precum Seat61.com, un site vechi și de încredere pentru informații despre trenuri. Alte site-uri, cum ar fi Rail Europe și Omio, oferă posibilitatea de a cumpăra bilete internaționale, dar acestea sunt vândute separat pentru fiecare destinație, ceea ce poate complica planificarea.

Când va deveni realitate biletul unic?

Conform Euronews, sistemul de bilet unic ar urma să fie lansat oficial în 2025, în urma unei propuneri avansate de noul comisar european pentru transport, Apostolos Tzitzikostas. Acesta își propune să promoveze soluții de transport durabile și să contribuie la decarbonizarea rețelei de transport european. „Este incredibil că nu avem așa ceva în 2024”, a comentat Tzitzikostas, subliniind că rezervarea călătoriilor cu trenul ar trebui să fie la fel de ușoară precum rezervările pentru zboruri.

Rețea feroviară europeană de mare viteză

Pe lângă biletul unic, Tzitzikostas propune și dezvoltarea unei rețele feroviare europene de mare viteză, care să conecteze capitalele și marile orașe europene, facilitând astfel călătoriile rapide și accesibile. O atenție specială va fi acordată trenurilor de noapte, o modalitate ecologică și convenabilă de a parcurge distanțe lungi.

Suport larg din partea companiilor de căi ferate

Inițiativa a fost întâmpinată pozitiv de Comunitatea Companiilor Europene de Căi Ferate și de Infrastructură (CER), care reprezintă peste 70 de companii feroviare și asociații naționale din toată Europa. CER a fost unul dintre primii susținători ai acestei propuneri, recunoscând beneficiile unui sistem unitar pentru pasageri și pentru transportul feroviar european în ansamblu.

Un viitor mai verde pentru transportul european

Această măsură face parte dintr-o strategie mai amplă de a încuraja transportul sustenabil și de a reduce dependența de zboruri interne și de mașini. Cu un sistem feroviar mai accesibil și mai conectat, Europa face un pas înainte spre un viitor mai verde, în care călătoriile cu trenul devin o alternativă viabilă și atractivă.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult