Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources, și Gas Plus Dacia, concesionarii exploatării offshore de gaze naturale din Midia atacă România la tribunal

default

Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources, și Gas Plus Dacia, concesionarii exploatării offshore de gaze naturale din Midia, cea mai nouă din Marea Neagră românească, unde extracția a început în vara anului 2022 și care reprezintă aproximativ 10. % din totalul producției interne a României, au fost informați oficial de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), printr-o scrisoare, că tarifele redevențelor au fost majorate din toamna anului trecut.

Potrivit informațiilor furnizate de Profit.ro, majorarea s-a făcut printr-o ordonanță de urgență emisă de Guvern în data de 27 octombrie 2023. Drept răspuns, cele trei companii au intentat un proces împotriva sesizării primite de la ANRM, invocând elemente de neconstituționalitate.

În cazul gazelor naturale, tarifele redevențelor au fost majorate prin ordonanța de urgență de la 3,5% la 4,5% (+28,57%) pentru depozitele care produc mai puțin de 10 milioane de metri cubi pe trimestru, de la 7,5% la 9% (+21,42%) pentru zăcăminte care produc între 10 și 50 de milioane de metri cubi pe trimestru, de la 9% la 10,5% (+16,66%) pentru zăcăminte care produc între 50 și 200 de milioane de metri cubi pe trimestru și de la 13% la 15% (+15,38%) pentru depozite producând peste 200 de milioane de metri cubi pe trimestru.

Pe de altă parte, Guvernul a lăsat neschimbată prevederea în vigoare în Legea petrolului care prevede că „Prevederile acordului petrolier rămân valabile pe toată durata acestuia, cu excepția adoptării unor prevederi legale favorabile titularului acordului petrolier”.

În mod similar, Legea offshore prevede că „Deținătorii de acorduri petroliere pentru perimetre petroliere offshore și/sau onshore de adâncime în curs de execuție sunt supuși, pe toată durata lor, regimului de redevențe și regimului fiscal specific aplicabile explorării, dezvoltării, exploatării și abandonului. activități existente de la 1 ianuarie 2023.”

„În proiectul de ordonanță am menționat că trebuie respectate clauzele de stabilitate ale licențelor de exploatare, iar dacă clauza de stabilitate spune că această redevență rămâne constantă până la sfârșitul perioadei de licență, nu putem face mare lucru, dar când perioada respectivă. expiră, noua redevență îi ia locul”, a declarat ministrul Finanțelor Marcel Boloș după ședința de Guvern care a aprobat ordonanța.

Mai mult, în declarația emisă imediat după adoptarea ordonanței de urgență, Federația Patronilor de Petrol și Gaze (FPPG), din care face parte BSOG, concesionarul majoritar și operatorul perimetrului offshore Midia, a precizat că noul, rate mai mari ale redevențelor se vor aplica numai pentru viitoarele acorduri petroliere, nu și pentru cele în curs de desfășurare.

Totuși, toți cei trei producători de gaze naturale de la Midia au contestat în instanță sesizarea primită de la ANRM, în februarie, în procese care vizează „anularea actelor administrative cu caracter normativ”. Printre inculpați se numără ANRM, Ministerul Finanțelor și Guvernul.

„Prin scrisoarea nr.1841/06.02.2024, s-a adus la cunoștința reclamanților că, prin Art. VII din Ordonanța de urgență nr.91/2023 privind unele măsuri privind exercitarea drepturilor de proprietate publică și privată ale statului, ca precum și gestionarea eficientă a proprietăților de stat, iar pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost modificat art 49 din Legea petrolului nr. caracter”, a transmis ANRM către Profit.ro.

Contactat de Profit.ro, Ministerul Finanțelor a spus că a fost informat doar despre „procesele și acuzațiile de neconstituționalitate”, fără a oferi alte detalii și doar indicând că emitentul scrisorii contestate este ANRM. Secretariatul General al Guvernului (SGG) nu a dat niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

SGG a comunicat că cei trei reclamanți au cerut și despăgubiri. „(…) precizăm că, prin procese, se mai solicită: iii) obligarea solidară a pârâților la plata despăgubirilor pentru pierderile cauzate reclamantei prin adoptarea și aplicarea Art. VII din Ordonanța de Urgență nr. 91/2023, cuantificată ca sumele reprezentând valoarea estimată a diferenței dintre redevențele legal datorate de reclamantă și valoarea majorată a redevenței stabilite prin Art. VII din Ordonanța de urgență nr. 1841”, după cum se precizează în răspunsul SGG către Profit.ro.

Potrivit lui Mark Beacom, CEO al BSOG, „Conform tuturor principiilor legale relevante în acest caz, prevederile Ordonanței de Urgență nr. 91/2023 sunt (și pot fi) aplicabile doar acordurilor viitoare, nu și celor în curs de desfășurare. pe lângă prevederile foarte clare ale Legii Petrolului, deținătorii de acorduri petroliere offshore beneficiază și de protecția stabilității oferită de Legea Offshore În paralel cu acțiunea în justiție, care este o practică standard menită să ne protejeze drepturile, continuăm să lucrăm ANRM să clarifice situația și să obțină un aviz scris de la Agenție care să confirme că Ordonanța de Urgență nr. 91/2023 nu ne este aplicabilă.”

BSOG, Petro Ventures Resources, și Gas Plus Dacia continuă să justifice la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), contestând amenzile primite de la Autoritate pentru presupusa nerespectare a obligației legale impuse încă din 2022 tuturor producătorilor români de gaze de a vinde la prețul reglementat de 150 lei/MWh (redus ulterior la 120 lei/MWh) cantitățile de gaze rezultate din producția internă curentă pentru asigurarea consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică furnizoare de sisteme centralizate de încălzire.

Apărarea concesionarilor Midia este că nu mai au nicio moleculă de gaz disponibilă de vândut la prețul reglementat pentru gospodării și centrale termice, întrucât și-au vândut în avans întreaga producție.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult