Bruxelles va aplica noi taxe pentru mierea din Ucraina, până în iunie 2025

Comisia Europeană a activat aşa-numita “frână de urgenţă” pentru mierea provenită din Ucraina, astfel că va aplica din nou taxe în Uniunea Europeană pentru acest produs, până în 5 iunie 2025, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, relatează agenţia EFE.
“Frâna de urgenţă pentru importurile de miere din Ucraina se activează: până pe 5 iunie 2025, mierea ucraineană se importă în UE în cadrul contingentului tarifar al Zonei de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare”, a spus purtătorul de cuvânt pentru Comerţ şi Agricultură al Comisiei Europene, Olof Gill. Această măsură de salvgardare s-a introdus în ultimul acord comunitar – în vigoare din 6 iunie 2024 – pentru a reînnoi excepţiile tarifare privind produsele ucrainene. Scopul “frânei de urgenţă” este de a proteja produsele din Uniunea Europeană, în special cele agricole, în cazul în care importurile provenite din Ucraina generează probleme pe pieţele locale ale UE, situaţie de care s-au plâns unele state membre. Ca parte a acestor măsuri de salvgardare consolidate pentru protejarea agricultorilor din cele 27 de state membre, Comisia poate activa “o frână de urgenţă” pentru produsele agricole, “în special cele sensibile”, precum păsări de crescătorie, ouă, zahăr, ovăz, porumb sau miere. Dacă importurile de astfel de produse depăşesc media volumului de importuri înregistrate în a doua jumătate a anului 2021 şi în 2022 şi 2023, taxele pot fi impuse din nou. În cazul mierii, această medie este de 44.417,56 tone, Importurile UE provenite din Ucraina s-au ridicat la 22,8 miliarde euro în 2023, faţă de nivelul anterior războiului, de 24 miliarde euro, în 2021.

Pompiliu Comșaima Oră

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult