Bursa de studiu Gasser: Șansă pentru tinerii pianiști români

În memoria artistului plastic Günther Forst Gasser, lect.univ. Greta Gasser și Gasser Music Studio lansează Bursa de Studiu Gasser. Această bursă este o oportunitate unică pentru tinerii pianiști români de a-și dezvolta abilitățile într-un mediu internațional de prestigiu. Perioada bursei de studiu este în luna august 2025, în cadrul Cursului Internațional de Pian Chetham (Chetham’s International Piano Summer School).

Informații suplimentare despre Chetham: https://www.youtube.com/watch?v=tRToLJMeD3k

Despre Cursul Internațional de Pian Chetham

Școala de Muzică Chetham este recunoscută ca una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ muzical din Marea Britanie și Europa. Fondată în 1653 și devenită școală de specializare muzicală în 1969, Chetham a format o pleiadă de talente de renume mondial. Elevii acestei școli au inclus pianiști ca Peter Donohoe, Paul Lewis, Stephen Hough și Iyad Sughayer, printre alții.

Cursul Internațional de Pian de la Chetham aduce muzicieni de talie mondială în centrul Manchester-ului. Desfășurat în cea mai mare școală de muzică din Marea Britanie, acest festival anual oferă facilități de vârf, inclusiv peste 130 de piane și săli de studiu/predare, sala de concerte Stoller Hall, toate într-o clădire ce îmbină arhitectura medievală cu facilități moderne. Programul oferă participanților oportunitatea de a lucra cu profesori de renume mondial, de a lua parte la masterclass-uri, concerte și alte activități educative și culturale, într-un mediu intensiv.

Despre Günther Forst Gasser și Greta Gasser

Günther Forst Gasser a fost un artist plastic de excepție, originar din Tulcea, cunoscut pe plan național și internațional pentru peisajele sale ale Deltei Dunării. Cu peste 80 de expoziții naționale și internaționale, Gasser a fost și profesor de desen și sculptură la Liceul de Artă George Georgescu. Fiica sa, lect.univ. Greta Gasser, a fost elevă la același liceu, la clasa de pian a profesoarelor Gabriela Nemeș și Roxana Sava.

Prin Bursa de Studii Gasser, lect.univ. Greta Gasser își dorește să sprijine viitorii pianiști și să comemoreze viața și munca tatălui său. Greta Gasser este Lector în Muzică la Colegiul Regal de Muzică din Manchester, Marea Britanie, conducând seminarii pentru pianiști din cadrul programelor de Master în Muzică și Masterat în Interpretare Muzicală. De asemenea, ea conduce Studio-ul de Muzică Gasser din Manchester, fiind și profesoară de pian la Manchester High School for Girls și la Junior Royal Northern College of Music.

Beneficii și Cerințe ale Bursei de Studii

Bursa de Studiu Gasser acoperă costurile cursului de pian de la Chetham, echivalentul a 3.500 RON, și cazarea în Manchester pentru candidat și un însoțitor legal pe perioada cursului. Candidații eligibili trebuie să fie elevi în clasele IX-X, să aibă un nivel ridicat de muzicalitate și tehnică pianistică, și să fie sub vârsta de 18 ani în august 2025. Bursele se adresează exclusiv elevilor născuți în România sau care au naționalitate română.

Procesul de selecție constă într-un recital de pian și un interviu. Recitalul trebuie să respecte condițiile de participare ale Concursului de Interpretare Muzicală George Georgescu și să evidențieze muzicalitatea, expresivitatea, stilistica și tehnicile pianistice ale candidatului. Interviul oferă oportunitatea candidaților de a-și prezenta personalitatea artistică și de a discuta despre experiența lor muzicală.

Documente Necesare și Comisie de Evaluare

Pentru a aplica, candidații trebuie să prezinte o serie de documente, printre care o adeverință de la locul de muncă al părinților, scrisori de recomandare de la doi profesori de muzică și o scrisoare de intenție. Comisia de evaluare, formată din trei cadre didactice universitare de pian din țară și străinătate, va evalua candidații pe baza acestor documente și a performanței lor în recital și interviu.

Bursa de Studiu Gasser oferă o șansă neprețuită tinerilor pianiști români de a-și dezvolta talentele într-un mediu internațional de elită și de a aduce un omagiu memoriei unui mare artist. Pentru detalii suplimentare și pentru a aplica, vizitați https://pianosummerschool.com/

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult