Cadavre de oi abandonate în apropierea orașului Babadag

Pe 16 iulie 2024, o echipă mixtă formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, polițiști ai IPJ Tulcea, reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) a descoperit zeci de cadavre de oi abandonate în apropierea orașului Babadag, Tulcea. Cadavrele, parțial acoperite cu pământ și unele incendiate, au fost descoperite în urma unei sesizări primite de autorități.

Dr. Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea, a confirmat prezența a aproximativ 60 de cadavre de ovine în zona gropii de gunoi din Babadag. „Cadavrele aveau crotalii, ceea ce ne va permite să identificăm proprietarii acestora și să aplicăm măsurile legale necesare conform legislației în vigoare”, a declarat Tuchilă. Există suspiciuni că animalele ar fi fost infectate cu Pasteurella, o boală bacteriană gravă, extrem de contagioasă, care afectează ovinele și alte animale domestice.

Implicarea Exportatorilor și Suspiciunile de Îmbolnăvire la Export

Gabi Păun, activist de mediu și reprezentant al organizației Animals International, a ridicat grave semne de întrebare cu privire la modul în care sunt gestionate animalele bolnave în România. „Am primit informații de la exportatori din Grecia și Maroc că animalele provenite din România mor la scurt timp după sosire, prezentând simptome specifice pasteurelozei. Este o boală periculoasă și mortală pentru ovine, dar care poate afecta și alte specii și chiar oamenii dacă intră în contact direct cu animalele infectate”, a explicat Păun.

Activistul a subliniat că situația din Babadag ar putea fi doar „vârful iceberg-ului” și că există suspiciuni că mai multe firme de export sunt implicate în această problemă, cu un număr estimat de până la 100.000 de ovine afectate. „Este imperativ ca autoritățile din estul țării, în special din județele Tulcea și Constanța, să facă verificări rapide și ample pentru a preveni o criză de sănătate publică”, a adăugat el.

Măsuri Imediate pentru Prevenirea Răspândirii Bolii

Autoritățile veterinare monitorizează îndeaproape toate centrele de colectare și exploatațiile cu un număr mare de ovine pentru a preveni răspândirea bolii. În zona Babadag există un efectiv considerabil de ovine, cu aproximativ 185.000 la persoane fizice și în jur de 245.000 la persoane juridice.

Poliția Orașului Babadag a deschis un dosar penal pentru a investiga neconformitățile constatate, iar autoritățile continuă să ia măsuri pentru a asigura respectarea normelor sanitare și de mediu. Rămâne de văzut cum va evolua situația, dar este clar că autoritățile trebuie să intervină rapid pentru a evita o criză majoră de sănătate publică.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult