Cafeaua nu se va ieftini prea curând…

Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde recoltele, ar urma să ducă la diminuarea livrărilor celui mai mare producător mondial de cafea robusta, transmite Bloomberg.

Preţurile locale la cafea în Vietnam au atins un maxim istoric în acest an, pe măsură ce fermierii şi intermediarii continuă să aştepte contracte mai avantajoase după recolta slabă din sezonul 2023 – 2024. Asta face mai dificilă sarcina exportatorilor de a-şi asigura cantităţile necesare şi a declanşat deja un val de situaţii de incapacitate de îndeplinire a contractelor. Schimbările climatice provoacă fenomene meteo din ce în ce mai haotice şi o intensificare a secetei, astfel că deficitul global de aprovizionare cu cafea ar urma să se prelungească pentru al patrulea an la rând.

Vietnamul este responsabil pentru aproximativ o treime din oferta mondială de boabe de cafea robusta, soiul mai ieftin care în mod normal este utilizat la cafeaua instant. Conform Agerpres, Bloomberg a calculat că, începând din luna octombrie a anului trecut, când a început recolta anului 2023 – 2024, şi până în prezent, fermierii şi intermediarii vietnamezi nu au reuşit să onoreze contracte pentru o cantitate cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de tone de cafea, echivalentul a 10% până la 13% din culturile recoltate.

Cel mai mare exportator vietnamez de cafea, Intimex Group, a anunţat recent că Vietnamul a fost nevoit să importe aproximativ 200.000 de tone de cafea anul trecut, o situaţie care a continuat şi în 2024.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult