Guvernul României a aprobat Calendarul alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie

Executivul României a anunțat luni calendarul detaliat al acțiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare și locale programate pentru 9 iunie. Campania electorală va debuta pe 10 mai și se va încheia la ora 7:00 pe 8 iunie.

Conform calendarului stabilit de Guvern, perioada electorală va începe pe 12 martie și va continua până în ziua premergătoare alegerilor din 9 iunie. Această perioadă este definită ca intervalul de timp cuprins între anunțul public al datei alegerilor și publicarea rezultatelor finale în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Potrivit deciziei Guvernului, până la data de 16 martie 2024 vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, iar modelele documentelor electorale vor fi stabilite pentru alegerile europarlamentare. De asemenea, pe 19 martie începe perioada de depunere a protocoalelor de constituire a alianțelor electorale pentru alegerile europarlamentare.

În intervalul de 10 zile de la începerea perioadei electorale, dar nu mai târziu de 21 martie, vor fi stabilite modelele ștampilelor electorale și modelul timbrului autocolant. De asemenea, până la data de 27 martie se va încheia perioada de depunere a protocoalelor de constituire a alianțelor electorale pentru alegerile europarlamentare.

Pentru alegerile europarlamentare, până la data de 10 aprilie 2024 se vor depune cererile de înscriere în listele electorale speciale pentru cetățenii cu drept de vot ai altor state membre ale Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România. De asemenea, până la aceeași dată, ora 24:00, se vor depune și înregistra candidaturile.

Pe 11 aprilie 2024 va fi adusă la cunoștință publică lista de candidați la alegerile europarlamentare. Ulterior, pe 30 aprilie, se va stabili numărul de ordine pe buletinele de vot pentru partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și electorale și candidații independenți.

În ceea ce privește alegerile locale, pe 16 aprilie 2024 începe perioada de înregistrare a alianțelor electorale și de depunere a candidaturilor. Până la data de 25 aprilie, se va încheia perioada de înregistrare a alianțelor electorale pentru alegerile locale.

Pentru ambele scrutinuri, pe 10 mai 2024 va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie la ora 7:00.

Votarea va avea loc pe 9 iunie, începând cu ora 7:00 și se va încheia la ora 22:00. Alegătorii prezenți la secțiile de votare la ora 22:00 sau cei care sunt la rând pot vota până la ora 23:59.

După numărarea voturilor și soluționarea contestațiilor, rezultatele alegerilor vor fi validate și publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. Este un proces meticulos și important pentru democrația țării.

Calendarul electoral oferă claritate și orientare pentru desfășurarea alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie, asigurând un proces electoral corect și transparent în România.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult