Când vom putea avea permisul de conducere şi talonul auto pe telefon?

Digitalizarea documentelor auto reprezintă un pas semnificativ în modernizarea şi eficientizarea sistemelor rutiere din Uniunea Europeană, inclusiv în România. Propunerile recente la nivel european, care vizează introducerea unui permis de conducere digital şi a unui talon auto electronic, promit să simplifice viaţa şoferilor. Întrebarea care persistă este: când vor deveni aceste documente disponibile şi în România? Uniunea Europeană a propus un permis de conducere digital, recunoscut în toate statele membre, cu un format unic, uşor de verificat şi accesibil prin telefonul mobil. Scopul acestui proiect este de a elimina necesitatea prezentării unui permis fizic, înlocuindu-l cu o versiune electronică stocată pe dispozitive mobile. Permisul digital nu va fi doar o imagine sau o versiune scanată a documentului fizic; el va face parte dintr-o bază de date europeană centralizată, permiţând autorităţilor din toate statele membre să acceseze informaţiile despre şoferi, indiferent de ţara emitentă. Odată implementat, şoferii nu vor mai trebui să-şi facă griji cu privire la valabilitatea documentelor când circulă în alte ţări UE. Conform propunerii Comisiei Europene, valabilitatea permisului va fi de 15 ani pentru autoturisme, motociclete şi tractoare, şi de 5 ani pentru camioane şi autobuze, datorită cerinţelor de siguranţă. În plus faţă de permisul digital, se discută şi despre introducerea unui talon auto electronic, care ar simplifica administrarea documentelor şi ar reduce birocraţia legată de pierderea sau reînnoirea talonului fizic. În România, această propunere se află încă la început, fără o iniţiativă oficială de modificare a legislaţiei în acest sens. În prezent, talonul auto trebuie prezentat fizic în timpul controlului rutier. După adoptarea directivelor europene, statele membre, inclusiv România, au la dispoziţie câţiva ani pentru a implementa aceste măsuri. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) analizează deja modificările necesare, dar implementarea efectivă va depinde de factori precum capacităţile tehnice şi conformitatea cu legislaţia comunitară.
Deşi nu există un termen oficial pentru implementarea permisului digital, surse din MAI sugerează că ar putea deveni realitate până în 2030. Până atunci, şoferii vor trebui să prezinte permisul fizic la control. Digitalizarea talonului auto ar putea fi implementată în paralel, dar nu există un calendar clar pentru această schimbare. Digitalizarea documentelor auto, precum permisul de conducere şi talonul, este esenţială pentru simplificarea proceselor administrative şi creşterea eficienţei gestionării informaţiilor şoferilor la nivel european. Deşi aceste măsuri sunt discutate la nivelul Uniunii Europene, implementarea lor în România va necesita timp şi ajustări legislative. Dacă se respectă calendarul propus, până în 2030 ar trebui să poţi avea permisul de conducere şi talonul auto direct pe telefonul mobil.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult