CASA MEMORIALĂ PANAIT ISTRATI DIN ORAȘUL BRĂILA

Clădirea cunoscută astăzi drept Casa Memorială „Panait Istrati” a fost construită în stil neoromânesc, la începutul secolului XX, cu funcţiunea de locuinţă, purtând iniţial denumirea de „Casă Grădinarului”. Din 1984 găzduieşte Expoziţia Memorială „Panait Istrati”, deschisă cu prilejul centenarului scriitorului (1884-1984). Colecţiile au fost realizate prin donaţii, achiziţii şi transferuri. Printre reuşitele expoziţionale se numără: * Modă şi sociabilitate în secolul al XIX-lea * Brăila, loc de confluente entice * Scrinul cu amintiri * De la util la esthetic * Ipostaze ale Istoriei tehnicii. Colecţia Justin Agarici * Alexandru Ioan Cuza şi epoca Unirii Patrimoniul secţiei cuprinde colecţii de numismatică, documente, manuscrise, carte veche şi rară, românească şi străină, artă decorativă, ştiinţă şi tehnică, discuri, instrumente muzicale, fotografii, fonduri memorial. Program de vizitare Casa Memorială Panait Istrati: Octombrie – Aprilie Miercuri – Duminică între orele 09:00-17:00 Mai – Septembrie Miercuri – Duminică între orele 10:00-18:00 În apropiere de Casa Memorială Panait Istrati mai puteți vizita următoarele obiective turistice: Muzeul de de Etnografie şi Artă Populară Brăila, Turnul de Apă, Chioşcul Muzical, Teatrul Maria Filotti, Orologiul din Brăila, Biserica Sfânta Treime, Muzeul de Istorie Brăila. Contact Casa Memorială Panait Istrati din Brăila: Tel: 0339.401.004 Email: sediu@MuzeulBrailei.ro, zamfir.balan@gmail.com Adresa Casa Memorială Panait Istrati din Brăila: Localitatea: Brăila Strada: Grădina Publică GPS: 45°16’25″N 27°58’44″E Cum se ajunge la Casa Memorială Panait Istrati: Se află în Parcul Grădina Mare (Grădina Publică) din Brăila.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult