Câți bani primesc investitorii care înființează păduri?

Proiectul de împădurire în comuna Nicolae Bălcescu, al cărui titular este Andrei Presa din comuna Mihail Kogălniceanu, nu necesită efectuarea evaluării impactului asupra mediului, conform unei decizii transmise de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța.

Tot mai mulți proprietari de terenuri aleg să își utilizeze terenurile pentru astfel de investiții, fiind motivați de sumele primite. În acest caz, APM Constanța a anunțat că evaluarea impactului asupra mediului nu este necesară pentru acest proiect specific din satul Nicolae Bălcescu.

Consultarea Publicului

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Constanța, situat pe strada Unirii nr. 23, de luni până joi între orele 8.00 și 16.30 și vineri între orele 8.00 și 14.00. De asemenea, informațiile sunt disponibile online la APM Constanța.

Comentariile, observațiile și propunerile publicului interesat pot fi înaintate până la data de 26 mai 2024.

Contextul Național

Proiectul face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 2: Păduri și Protecția Biodiversității. Campania Națională de Împădurire și Reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, se desfășoară în cadrul schemei de ajutor de stat Subvenția I.1.A „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”.

Sumele Acordate Investitorilor

În noiembrie 2022, Ministerul Mediului a lansat o campanie națională de împădurire finanțată din PNRR, cu un buget de 730 milioane de euro, având ca obiectiv crearea a 56.000 hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zone vulnerabile la schimbările climatice până în 2026.

Schema de ajutor de stat oferă sprijin pentru înființarea trupurilor de pădure cu o suprafață minimă de 0,5 hectare și pentru perdelele forestiere de protecție cu o suprafață minimă de 0,1 hectare. Beneficiarii pot fi deținători publici sau privați de terenuri potrivite pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

Exemple de Finanțare

  • Plantarea de stejar:
    • Suma totală: 19.647 euro pe hectar (fără TVA).
    • Suma pentru înființare: 6.379 euro (fără TVA).
    • Întreținere: Sume anuale pentru până la 6 ani.
  • Plantarea de salcâm:
    • Suma totală: 10.620 euro pe hectar (fără TVA).
    • Suma pentru înființare: 5.060 euro (fără TVA).
    • Întreținere: Sume anuale pentru 3 ani.
  • Perdele forestiere în zona de câmpie:
    • Suma: 17.434 euro pe hectar (fără TVA).

Terenuri Potrivite pentru Împădurire

Terenurile pretabile pentru împădurire includ suprafețele agricole, cum ar fi terenuri arabile, pajiști permanente și culturi permanente, care pot fi împădurite conform unui proiect tehnic special realizat în acest scop.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult