Cazinoul din Constanța rămâne încă în construcție. Speranțe pentru 2025

Cazinoul din Constanța, un simbol iconic al României și un monument istoric de mare valoare, rămâne încă în construcție, iar lucrările de restaurare par să se prelungească. După numeroase întârzieri și revizuiri de proiect, autoritățile locale speră acum că renovarea amplului edificiu va fi finalizată cel târziu în 2025.

Restaurarea Cazinoului: O provocare de lungă durată

După ani de degradare și eforturi eșuate de a începe lucrările de renovare, în 2020 s-a dat, în sfârșit, startul proiectului de restaurare. Totuși, complexitatea intervențiilor și provocările apărute pe parcursul lucrărilor au dus la întârzieri repetate. Deși inițial termenul de finalizare era 2022, acesta a fost amânat succesiv, iar acum se estimează că lucrările ar putea fi gata în 2025.

Renovarea cazinoului presupune nu doar refacerea structurii arhitecturale și a decorațiunilor, dar și consolidarea întregii clădiri pentru a rezista mai bine la condițiile de mediu specifice zonei de coastă. Potrivit specialiștilor, lucrările au fost complicate de starea avansată de degradare a elementelor de construcție, multe dintre ele necesitând restaurare manuală, din cauza valorii lor artistice.

Un monument cu o istorie bogată

Cazinoul din Constanța a fost construit la începutul secolului al XX-lea și este unul dintre cele mai reprezentative edificii de stil Art Nouveau din România. Inaugurat în 1910, acesta a servit drept loc de întâlnire pentru elita societății românești și internaționale, devenind rapid un simbol al litoralului românesc. De-a lungul timpului, clădirea a trecut prin numeroase transformări și perioade de declin, fiind închisă publicului din 1990 din cauza stării precare.

Deși a fost subiectul multor inițiative de restaurare, abia în ultimele decenii au fost obținute fondurile necesare și contractate firme specializate pentru acest proiect de amploare.

Speranțe pentru 2025

Chiar dacă ritmul lucrărilor a fost afectat de diverse obstacole, printre care birocrația și provocările tehnice, autoritățile și restauratorii sunt optimiști că proiectul va fi finalizat până în 2025. După finalizare, Cazinoul din Constanța va reintra în circuitul turistic și cultural, devenind nu doar o atracție majoră pentru vizitatorii litoralului, ci și un loc important pentru evenimente și expoziții de artă.

Locuitorii orașului și admiratorii monumentului speră că lucrările vor fi duse la bun sfârșit, iar clădirea va străluci din nou în toată splendoarea sa, redând Constanței un simbol de neprețuit al patrimoniului național.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult