Ce aveți cu sărmanul Horațiu Potra?

În ultimele zile, numele lui Horațiu Potra a devenit cap de afiș în media din România, fiind transformat, dintr-un combatant discret și aparent dedicat, într-un „pericol public” gata să destabilizeze ordinea națională. Dar oare ce se ascunde în spatele acestei campanii? Să analizăm.

Portretul unui combatant

Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină și lider al unor grupări de mercenari implicați în conflicte din Africa, nu este o figură necunoscută. De peste 30 de ani, Potra activează în operațiuni care, potrivit surselor, sunt adesea „paralele” cu statul român. Acestea ar implica acțiuni în care România nu dorește să apară oficial, dar care îi servesc interesele strategice.

Astfel, arsenalul descoperit recent în mașina sa — pistoale, cuțite, topor, baston telescopic și alte obiecte — nu este neapărat o dovadă a intențiilor infracționale, ci mai degrabă a realității unei vieți trăite în permanență în gardă. Combatantul nu merge pe teren cu „bomboane și pampoane”, ci cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea.

De la erou la țap ispășitor

Cu doar câteva luni în urmă, televiziunea publică TVR îi dedica lui Potra un reportaj elogios pentru activitatea sa în Congo, unde s-a spus că a condus grupuri de mercenari români în misiuni de stabilizare. Ce s-a schimbat între timp? Cum a ajuns același om să fie demonizat?

Această transformare nu este întâmplătoare. Într-un context în care puterea caută mereu o nouă „sperietoare” pentru a distrage atenția de la problemele reale ale țării, Potra pare să fie un țap ispășitor ideal. În lipsa „pericolului rusesc”, discursul public a virat rapid spre alt inamic convenabil.

Legături incomode

Potra nu este un simplu mercenar. Se spune că lucrează de ani buni cu ofițeri din Forțele pentru Operațiuni Speciale (FOS), SPP și chiar MAI. Conform unor surse, acești ofițeri activi își iau concedii pentru a lucra cu Potra în misiuni private mai bine plătite. Este acesta un secret bine păzit al sistemului românesc sau doar o altă teorie de conspirație? Cert este că, de-a lungul anilor, toate dosarele lui Potra au fost închise.

Medializare selectivă

Media mainstream pare să ignore aceste detalii și se concentrează pe transformarea lui Potra într-un pericol iminent. Totuși, simpla posesie de arme sau obiecte contondente, mai ales dacă acestea sunt deținute legal, nu justifică isteria creată. Să fie o încercare de a muta atenția publicului de la alte scandaluri mai relevante?

O țară ruptă între realitate și propagandă

Problema fundamentală în cazul Potra nu este doar percepția publicului, ci și felul în care statul manipulează informațiile. Românii sunt sătui de aceste scenarii repetitive, în care figuri publice sau combatanți sunt vânați pentru a masca alte deficiențe. Potra, cu toată aura sa controversată, pare mai degrabă un personaj folosit în jocuri de putere, decât un pericol real pentru România.

Întrebarea finală

Ce aveți, deci, cu sărmanul Horațiu Potra? Este el un simbol al unei probleme mai mari din societatea românească — un sistem care refuză să-și recunoască propriile metehne și găsește mereu pe altcineva de arătat cu degetul? Rămâne să vedem dacă acest nou scandal va rezista în memoria publicului sau dacă, la fel ca multe altele, va dispărea odată ce își va fi îndeplinit scopul.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult