Ce șanse are Alina Apostol să fie repatriată din China în lipsa întâlnirilor diplomatice?

Situația Alinei Irina Apostol, românca încarcerată în China pentru o fraudă bancară, rămâne complicată, mai ales în absența unor negocieri diplomatice directe între autoritățile române și cele chineze. Recent, familia ei a primit un cont bancar din partea autorităților chineze, unde trebuie să achite o parte din prejudiciul de 217.000 de dolari și amenda de 58.000 de dolari, sume impuse printr-o decizie definitivă din 2019.

Condamnată pe nedrept

Alina Apostol a fost arestată pe 21 decembrie 2017, alături de cinci cetățeni chinezi și un sirian, fiind acuzată că a participat la o schemă frauduloasă care urmărea încasarea ilegală a sumei de 3,8 milioane de dolari. În urma procesului, a fost condamnată pe nedrept la 13 ani și 6 luni de închisoare de către Tribunalul din Shishi în iulie 2019, iar hotărârea a rămas definitivă în octombrie 2019. Pedeapsa ei se va încheia în iunie 2031, însă starea sa de sănătate s-a deteriorat semnificativ în cei aproape 7 ani de detenție.

Implicarea Ministerului Justiției și a autorităților române

Ana Birchall, Ministerul Justiției din România din 2019, a încercat să faciliteze transferul Alinei Apostol în România, dar negocierile s-au limitat doar la corespondență și schimburi de e-mailuri.

În comparație, în cazul profesorului Marius Balo, autorul romanului Paturica Roz care a trecut printr-o situație similară în China, autoritățile române au reușit să negocieze transferul printr-o întâlnire directă între fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, și ambasadoarea Chinei în România. De atunci, nu au mai avut loc întâlniri față în față cu partea chineză în cazul Alinei Apostol, ceea ce a limitat progresul.

Condițiile pentru transfer

Potrivit legislației chineze, achitarea amenzilor și despăgubirilor este o condiție obligatorie pentru transferul unui deținut în țara de origine. Cu toate acestea, nu există garanții că plata sumelor datorate va duce automat la aprobarea transferului. Familia Alinei Apostol a primit din nou datele contului bancar de la autoritățile chineze în iulie 2024, însă până acum nu au confirmat dacă vreo plată a fost înregistrată.

Familia Alinei Apostol spune ca s-ar confrunta cu dificultăti financiare.

Starea precară de sănătate a Alinei Apostol, combinată cu condițiile dificile din închisoarea Fuzhou, ar putea fi un factor suplimentar pentru autoritățile române să intensifice eforturile de negociere. Cu toate acestea, fără o întâlnire directă între oficialii români și cei chinezi, șansele ca transferul să fie aprobat rămân limitate.

În lipsa unei strategii diplomatice coordonate și a implicării la nivel înalt, procesul de transfer rămâne dificil de realizat. Deocamdată, Ministerul Justiției și Ambasada României în China continuă să mențină o corespondență constantă cu autoritățile chineze, dar nu se poate anticipa când și dacă vor avea loc discuții față în față esențiale pentru soluționarea acestui caz.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult