Cea mai bogată familie de judecători: Andrei și Iuliana Rus dețin apartamente în EAU și au câștigat aproape 1,5 milioane de lei în 2023

Familia judecătorilor Andrei și Iuliana Rus, ambii magistrați la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), a devenit subiect de controversă în presa românească. Potrivit publicației defapt.ro, cei doi dețin două apartamente în Emiratele Arabe Unite și au realizat venituri de aproximativ 1,5 milioane de lei în anul fiscal 2023, provenind din salarii și alte beneficii oferite de statul român.

Legături cu cazuri controversate și poziția în justiție

Andrei Claudiu Rus este descris de Presshub drept „om de bază al grupării antireformiste” din justiție. Unul dintre cele mai mediatizate dosare în care a fost implicat este cel al fostului ministru PSD al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, achitat de Rus pe motiv că „fapta nu există”, în ciuda acuzațiilor de trafic de influență, ce vizau sume de peste 1,3 milioane de lei.

Venituri și donații substanțiale

Familia Rus a declarat proprietăți valoroase, inclusiv o casă și două apartamente în București, pe lângă cele două apartamente din Emiratele Arabe Unite. În 2024, cuplul a donat bunuri imobiliare evaluate la 1,8 milioane de lei către Dan și Alexandru Pastiu.

Din salariile primite în 2023, Andrei Claudiu Rus a încasat 665.732 de lei de la ÎCCJ, inclusiv restanțe salariale obținute prin procese împotriva statului. În plus, el a primit 45.000 de lei ca dobânzi pentru salarii restante. Iuliana Rus a obținut peste 340.000 de lei de la ÎCCJ și Curtea de Apel, precum și 316.821 de lei de la Școala Națională de Grefieri, acumulând diurne de aproape 75.000 de lei.

Numirea controversată în Spania

Recent, Ministerul Justiției, sub conducerea Alinei Gorghiu, a anunțat că Andrei Claudiu Rus va fi magistratul de legătură al României în Spania, deși CV-ul său menționează doar cunoașterea limbii engleze, nu și a limbii spaniole.

Educația și cariera

Andrei Claudiu Rus a studiat Dreptul la Universitatea Ecologică între 1996 și 2000 și a devenit judecător în 2003, fiind promovat la ÎCCJ în 2018.

Acumularea unor astfel de averi, alături de controversa achitărilor în dosare de mare corupție, a generat numeroase întrebări cu privire la integritatea și transparența sistemului judiciar din România.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult