Cetățenia germană: Cursă pentru obținerea pașapoartelor germane, deoarece noua lege facilitează dubla cetățenie

FILED - 24 June 2024, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: A German passport and a naturalization certificate lie on a table. Photo: Marijan Murat/dpa

O lege reformată privind cetățenia în Germania, care face mai ușoară obținerea unui al doilea pașaport, a provocat un val de noi cazuri de naturalizare.

Numai în Berlin au fost depuse aproximativ 4 000 de cereri în luna iunie. Aceasta reprezintă o medie de 133 pe zi, a declarat un angajat al autorității locale responsabile.

Nu sunt încă disponibile cifrele pentru luna iulie. Cu toate acestea, biroul din Berlin a primit deja peste 5 000 de cereri în cele trei săptămâni cuprinse între 27 iunie și 21 iulie, o medie de aproximativ 200 pe zi.

Noua lege a intrat în vigoare la 27 iunie. Statisticile sugerează că mii de persoane doreau să obțină un avans în ceea ce poate fi adesea un demers de lungă durată.

În Germania, autoritățile de naturalizare din fiecare dintre cele 16 landuri sunt responsabile de procesarea cererilor. Berlinul este unul dintre cele trei orașe-stat.

În Bavaria, Ministerul de Interne al landului a declarat că, în perioada ianuarie – mai, au fost depuse în medie peste 5 600 de cereri pe lună. În iunie, numărul a crescut la 8 400.

Statul Saxonia a declarat că timpul de procesare în 2023 a fost între trei și 18 luni. Se așteaptă ca anul acesta să fie și mai lung din cauza volumului mare.

Cum funcționează noua lege
Reforma privind naturalizarea propusă de guvernul de coaliție tripartit de centru-stânga din Germania permite persoanelor să devină germane, păstrându-și în același timp cetățenia inițială.

În prezent, persoanele pot solicita cetățenia după ce au locuit în Germania timp de cinci ani, în loc de opt ani cât era necesar anterior, cu condiția să îndeplinească toate condițiile.

Copiilor născuți în Germania din părinți din străinătate li se va acorda, de asemenea, cetățenia germană dacă unul dintre părinți a fost rezident legal în Germania timp de cinci ani, în loc de opt.

În cazul în care solicitanții demonstrează “realizări speciale în materie de integrare” prin rezultate deosebit de bune la școală sau la locul de muncă sau prin angajament civic, aceștia pot fi naturalizați după numai trei ani.

Un aspect important al noii norme este faptul că persoanele care obțin cetățenia germană nu vor trebui să renunțe la cetățenia țării lor natale, lucru posibil anterior doar pentru rezidenții din alte țări ale UE în Germania.

De asemenea, germanii care doresc să devină cetățeni ai unei alte țări nu vor mai avea nevoie de o autorizație specială din partea autorităților germane. Anterior, fără autorizație, aceștia și-ar fi pierdut cetățenia germană dacă dobândeau o altă cetățenie.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult