Cine sunt membrii DREPT, partidul asociat cu Mircea Geoană?

Un nou partid politic își face intrarea pe scena politică românească: DREPT (Dreptate și Respect în Europa pentru Toți), formațiune ce ar urma să-l susțină pe Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2024. În jurul acestei noi mișcări s-au adunat politicieni din diverse partide consacrate, mulți dintre ei schimbându-și de-a lungul anilor apartenența politică de mai multe ori. Se observă o migrație semnificativă între PSD, PNL, AUR, USR și alte formațiuni, ceea ce ridică întrebări privind stabilitatea doctrinară și loialitatea politică a acestor membri.

Printre primii membri ai DREPT se regăsesc nume bine cunoscute în peisajul politic românesc, unii dintre ei fiind la al treilea sau chiar al cincilea partid. Această diversitate de trasee politice atrage atenția asupra felului în care noua formațiune își structurează nucleul de bază.

Cine sunt membrii DREPT:

  1. Daniel Florea – fost membru AUR, PSD și PDL, cu o experiență politică vastă și fost primar.
  2. Liviu Ioan Balint – trecut prin PNL, PRO România, PSD și UNPR.
  3. Gheorghe Pecingină – cu un parcurs ce include PNL, PP-DD, PSD și PDL.
  4. Daniel Liviu Toda – fost membru REPER, USR și PLUS.
  5. Cristian Paul Ichim – fost membru REPER, USR și PLUS.
  6. Florin Ică Calotă – fost membru AUR, PNL (de două ori) și ALDE.
  7. Daniel Sorin Gheba – fost membru AUR și USR.
  8. Ion Marin Lazăr – fost membru USR.
  9. Radu Tudor Ciornei – fost membru USR.
  10. Norbert Apjok – fost membru UDMR.

Acești parlamentari, în funcție în legislatura 2020-2024, reprezintă diverse filiere politice și sunt unii dintre cei mai cunoscuți traseiști politici din România.

Partidele noi și rolul emoției în politică

Politologul Radu Enache subliniază faptul că DREPT, numit popular „Partidul lui Geoană”, se încadrează în trendul european al noilor partide care răspund unor „emoții colective” și umplu un vid electoral. Enache observă că astfel de formațiuni nu se bazează pe o doctrină clară sau pe un lider cu viziune bine definită, ci pe gestionarea emoțiilor electoratului înainte de alegeri.

În aceeași notă, și AUR, USR sau Partidul Dianei Șoșoacă au câștigat teren apelând la emoțiile și nemulțumirile alegătorilor. Analistul politic consideră că aceste partide nu oferă soluții politice structurate, ci capitalizează pe stări de spirit temporare și pe frustrare față de clasa politică tradițională.

Declarațiile politicienilor DREPT

Vlad Gheorghe, europarlamentar și unul dintre susținătorii partidului, a declarat că DREPT va fi o platformă pentru independenți, o nouă formă de politică care să ofere o alternativă la partidele consacrate. Acesta a subliniat că „românii s-au săturat de partide politice”, ceea ce sugerează o abordare nonconformistă și anti-establishment.

Viitorul politic al României

Politologii avertizează că dispariția treptată a partidelor tradiționale este un fenomen observat și în alte țări europene, precum Italia, Spania și Franța. Partidele noi, care nu existau cu câțiva ani în urmă, au ajuns să domine scena politică, iar acest trend se manifestă și în România. Conform politologului Andrei Țăranu, partidele mainstream își pierd treptat influența, lăsând loc unor formațiuni emergente care adesea reflectă schimbări rapide în preferințele electoratului.

Astfel, DREPT poate fi văzut ca o continuare a acestui trend de reconfigurare a peisajului politic, însă rămâne de văzut dacă va reuși să își consolideze o identitate clară sau va rămâne doar un alt proiect oportunist apărut pe fondul nemulțumirilor generale.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult