Ciobanii și-au pierdut oile datorită măsurilor abuzive. Nu au primit despăgubirI pentru pierderile suferite

În discuția dintre ciobanul Ionuț Curtușan din Clopodia, județul Timiș, și doctorul veterinar care a prelevat probe de sânge de la oile lui, acesta recunoaște faptul că directiva de la Uniunea Europeană este ca oile să fie omorâte!

Într-o conversație recentă dintre ciobanul Ionuț Curtușan, din localitatea Clopodia, județul Timiș, și un doctor veterinar care a prelevat probe de sânge de la oile sale, ies la iveală aspecte tulburătoare legate de politicile europene privind gestionarea epidemiilor la animale. Doctorul veterinar a recunoscut faptul că, potrivit unei directive de la Uniunea Europeană, toate oile suspecte trebuie omorâte, fără a se lua în calcul varianta carantinării.

Ionuț Curtușan a făcut publică această discuție, susținând că măsurile impuse de autoritățile europene sunt exagerate și că nu există nicio justificare reală pentru sacrificarea în masă a animalelor sănătoase. Potrivit lui, mulți alți ciobani au fost „prostiți” să-și predea oile pentru sacrificare, fără să fie despăgubiți în cazul în care s-a dovedit că animalele nu erau bolnave.

Pesta ovina, o amenințare inventată?

Curtușan și alți ciobani acuză că pesta invocată de autorități ar fi una „inventată”, iar sacrificarea oilor este doar o metodă de a „curăța” efectivele de animale. Ei susțin că autoritățile, sub presiunea directivelor europene, au decis că sacrificarea este soluția cea mai simplă, fără a oferi alternative precum carantina sau tratamentele preventive.

Unii fermieri consideră că această practică este o formă de abuz asupra fermierilor și animalelor lor și că deciziile ar trebui să fie luate în mod transparent, bazându-se pe dovezi științifice și expertiză veterinară.

Ciobanii rămân fără despăgubiri

Ciobanii care și-au pierdut efectivele de oi din cauza acestor măsuri se plâng că nu au primit nicio despăgubire pentru pierderile suferite. Aceasta este o problemă majoră pentru mulți fermieri din regiune, care depind de animale pentru a-și asigura traiul zilnic.

Reprezentanții autorităților europene nu au oferit încă o explicație oficială privind motivele care stau la baza acestei directive sau despre mecanismul de despăgubire a fermierilor afectați. Cu toate acestea, în comunitatea de fermieri din Clopodia și din alte localități din România, nemulțumirea crește pe zi ce trece.

Un apel la transparență și dialog

Ionuț Curtușan și alți fermieri cer un dialog deschis cu autoritățile naționale și europene pentru a discuta măsurile luate și pentru a găsi soluții care să nu implice sacrificarea în masă a animalelor sănătoase. Ei cer, de asemenea, mai multă transparență și o evaluare corectă a situației epidemiologice, fără a apela la măsuri drastice care să afecteze grav fermierii și comunitățile locale.

Pe măsură ce aceste discuții continuă, este clar că fermierii nu vor să fie considerați doar pioni într-un joc de politici și reglementări internaționale, ci parteneri activi în protejarea sănătății animalelor și a bunăstării comunităților lor.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult