Cocaină descoperită în butoaie cu fructe congelate importate din Ecuador. Unde trebuiau să ajungă drogurile

Procurorii DIICOT Constanța au descoperit o cantitate impresionantă de cocaină ascunsă în butoaie cu fructe congelate, importate din Ecuador. Drogurile urmau să ajungă în Olanda, însă au fost interceptate de autoritățile române la ieșirea din țară, la Vama Nădlac. Doi cetățeni români, implicați în acest caz, au fost reținuți pentru trafic internațional de droguri de mare risc.

Operațiunea „Exotic” în Portul Constanța

Cantitatea de cocaină, ascunsă în 16 tone de pulpă de fructe congelate, a fost descoperită de polițiști în cadrul unei operațiuni ample de investigare și monitorizare. Containerul cu droguri a sosit în Portul Constanța acum șase zile, transportat de un vapor din Ecuador. Substanța stupefiantă era disimulată în butoaie de 200 de kilograme fiecare, umplute cu pulpă de fructe și bucăți de ananas și mure înghețate.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate ulterior capturii, anchetatorii au descoperit încă patru butoaie și 88 de cutii, fiecare cântărind 10 kilograme, pline cu același tip de produse congelate. Analizele chimice preliminare au indicat o posibilă concentrație de cocaină între 5 și 20% în aceste produse, semnalând o nouă metodă folosită de traficanți pentru transportul drogurilor.

Destinația drogurilor: Olanda

Butoaiele suspecte erau importate de o societate comercială din România, care a declarat la frontieră că introduce în țară 16 tone de produse din fructe. Experții estimează că în această cantitate ar putea fi ascunse între 800 de kilograme și 3 tone de cocaină.

Drogurile urmau să fie transportate miercuri din Constanța către Olanda, încărcate într-un camion. Polițiștii au permis plecarea transportului pentru a monitoriza traseul și a identifica posibili colaboratori ai traficanților. Pe parcursul investigațiilor, s-a descoperit că suspecții aveau un depozit în municipiul Aiud, unde intenționau să păstreze o parte din marfă, respectiv 4 butoaie cu 880 de kilograme de fructe congelate, posibil destinate pieței din România.

Captura de droguri la Nădlac

Camionul care transporta butoaiele cu cocaină a fost oprit cu sprijinul Poliției de Frontieră la punctul de trecere Nădlac 1. În urma controlului amănunțit, au fost confiscate toate produsele, iar întreaga cantitate de pulpă de fructe a fost transportată într-un loc sigur pentru analize suplimentare.

Anchetatorii cred că între 40 și 200 de kilograme de cocaină s-ar putea afla doar în fructele congelate din depozitul din Aiud, sugerând că suspecții intenționau să distribuie o parte din droguri pe teritoriul României.

Reținerea suspecților și investigațiile ulterioare

Procurorii DIICOT Constanța au reținut marți doi români, în vârstă de 33 și 36 de ani, suspectați de trafic internațional de droguri de mare risc. Cei doi vor fi prezentați Tribunalului Constanța cu propunerea de arestare preventivă. Autoritățile continuă investigațiile pentru a identifica toți membrii grupării și pentru a documenta rețeaua internațională din spatele acestui transport.

Declarațiile procurorilor DIICOT

„Astăzi, 24.09.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța, Biroul de Combatere a Traficului de Droguri au dispus reținerea a doi inculpați, cercetați într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.

Din materialul probator administrat, a rezultat că în ziua de 18 septembrie 2024, un container conținând, conform documentelor, butoaie și cutii cu pulpă de fructe a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța. Având în vedere anumite date și indicii, polițiștii au desfășurat activități specifice de investigare pentru strângerea probelor necesare în cauză,” a transmis DIICOT.

Colaborarea interinstituțională

Operațiunea a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Procurorii DIICOT reamintesc că persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție pe parcursul întregului proces penal, având drepturile și garanțiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult