Comunicatul Sindicatului Liber al Operei Naționale București: “Nu există nici o motivație acceptabilă pentru desființarea Operei Naționale București și comasarea ei cu altă instituție!”

„Acest HG aflat în dezbatere “publică” online, pe site-ul Ministerului Culturii, dezbatere mai mult decât insuficient mediatizată, cu o vizibilitate discutabilă, înseamnă în realitate DESFIINȚAREA OPEREI NAȚIONALE BUCUREȘTI, bun de patrimoniu cultural, instituție de rang național care tocmai și-a sărbătorit CENTENARUL! Iar comasarea ei cu instituția “Tinerimea Română” înseamnă o mixare care duce la înființarea unei noi instituții, cu o altă denumire și statut, cu alte coduri fiscale, altă organigramă, un alt număr de locuri de muncă (ce urmează a fi aprobat ulterior, în limita posturilor disponibile), ceea ce creează o totală nesiguranță legată de păstrarea tipului de contract pe care acum îl are fiecare angajat. Dincolo de luptele pentru putere, la care artiștii angajați și sindicatele nu au voie să participe din considerente de ordin etic și legal, rămân oamenii care apără un singur obiectiv: păstrarea Operei Naționale București cu titulatura, statutul și regimul legal după care funcționează în prezent, cu păstrarea posturilor și contractelor câștigate de angajați prin concurs și pe drept!  Atât angajații ONB cât și adevărații melomani care aleg să acționeze din planul Conștiinței și al Moralității nu susțin persoane sau grupuri de interese, ci instituția numită Opera Națională București! Nu există nici o motivație acceptabilă pentru desființarea Operei Naționale București și comasarea ei cu altă instituție! Cu atât mai mult cu cât acest lucru ar însemna și mixarea unor genuri muzicale fără nicio legătură între ele (jazz, pop, dansuri populare etc.), iar “conviețuirea” lor sub același acoperiș ar duce la o totală pierdere de identitate culturală istorică pentru Opera Națională București. Nu există nici o entitate legală sau vreo persoană care să garanteze la ora actuală păstrarea contractelor angajaților Operei Naționale București! Garanțiile nu pot fi certificate pe vorbe. Acest demers ar putea reprezenta un precedent periculos în viitor și pentru alte instituții de cultură. Nu înseamnă că cei care susțin păstrarea Operei Naționale București așa cum este acum sunt împotriva unei noi viziuni manageriale, dacă ea aduce schimbări valoroase  Dar NU prin desființarea unei instituții de înalt prestigiu național, care poartă în sine o istorie grandioasă de peste 100 de ani!”

A consemnat Pompiliu Comșa

 

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult