Conferință privind victimologia

Într-un comunicat remis redacției noastre, Conf. dr. Aura Preda, FSJSA-Univ. „Spiru Haret”, CS3-Institutul de Cercetari Juridice -Academia Română, președintele SocietătiiRomâne de Victimologie (organizație apolitică, nonprofit, independentă, democratică, persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, având toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare) ne anunță despre o  manifestare inedită. În zilele de 29 și 30 noiembrie 2024, online, începând cu orele 0900 va avea loc Conferința națională cu participare internațională (gratuită)-„Repere privind Victimologia, victimizarea și victimele în/din România” (Ediția a V-a) al Societății Române de Victimologie (SRV). Intervențiile se vor susține în limba română, cu cele două secțiuni tradiționale, în data de 29 noiembrie, iar în engleză, a doua zi, în data de 30 noiembrie  2024. Prin aceasta manifestare stiintifica încercăm să susținem campania celorlalte instituții care se implică în prevenirea victimizării și intervenții eficiente împotriva oricăror forme de victimizare. Recomandăm, orientativ, ca lucrările să reflecte următoarele aspecte: Ce semnificație se atribuie conceptului „victimă” și dacă există vreo denumire specifică (de ex., pentru un grup de victime sau un tip de victimizare)? Care sunt momentele/sursele legislative naționale care au contribuit la stabilirea si completarea drepturilor victimelor, respectiv  la apariția/dezvoltarea  serviciilor pentru victime? Care este istoricul victimologiei (studiul academic asupra victimelor) în țara noastră? (de ex., când a început? cine sunt cadrele didactice cheie? care sunt anchetele de victimizare/ publicațiile reprezentative ) Prezentarea unor studii de caz ale unor tipuri de victime și eventualul impact al acestora asupra politicii sau practicilor în acest domeniu Prezentarea altor tipuri de victime /victimizare la care se face referire în mod normal în țara noastră, exceptând victimizarea penală Implicații juridice, administrative, psihologice, sociologice, etc. ale mass-media  asupra procesului de victimizare/ asupra tipologiei victimelor? Enumerarea celor mai importante tendințe de victimizare în țara noastră (ce tipuri de infracțiuni s-au redus sau au crescut) în ultimii 10 ani? Ce directive /legi /tratate internaționale a adoptat/ratificat țara noastră și cât de bine sunt implementate (ex. Directiva 2012/29/UE, Directiva 2024/1385/UE) ? Care sunt principalele lacune la nivelul serviciilor pentru protecția victimelor? Care sunt succesele/inovațiile majore pentru susținerea/protecția victimelor din țara noastră, mai ales a victimelor -femei si/sau a victimelor-copii?

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult