Consiliul Județean Brăila (CJ Brăila) și cunoscutul caricaturist Costel Pătrășcan

Costel Pătrășcan, renumit umorist și caricaturist din Brăila, se află în mijlocul unei bătălii juridice cu Consiliul Județean (CJ) Brăila și Muzeul Brăilei. Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, și directorul Muzeului, Costin Croitoru, sunt principalii oponenți ai artistului în această dispută legală.

Potrivit informațiilor obținute, CJ Brăila a încheiat un contract cu o casă de avocatură pentru a-l reprezenta în instanță într-un proces care vizează dreptul de utilizare a denumirii „Casa umorului desenat”. Conform declarațiilor, acest proces a fost inițiat pentru a demonstra că președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, are un simț al umorului mai dezvoltat decât Costel Pătrășcan.

Rezultatul procesului nu a fost în favoarea CJ Brăila

Ancheta dezvăluie că rezultatul procesului nu a fost în favoarea CJ Brăila. Magistrații au hotărât interzicerea imediată pentru autoritățile locale de a utiliza denumirea „Casa umorului desenat”, înregistrată de Pătrășcan la OSIM.

Costel Pătrășcan a comentat pe rețelele sociale această victorie, mulțumind avocatului său și susținătorilor săi. Cu umorul său caracteristic, a subliniat că aceasta este doar o primă etapă câștigată, arătându-se încrezător în continuarea procesului.

Criticii susțin că a cheltui suma de 26.000 de euro poate fi considerat un mod nepotrivit de a utiliza fondurile publice, mai ales într-un context în care se ridică întrebări cu privire la utilitatea deciziei autorităților de a se implica într-un astfel de proces.

Pătrășcan, cunoscut pentru satira sa incisivă, este reprezentat în instanță de avocatul Marian Oprea. Acesta a subliniat că Oprea l-a susținut într-un moment în care mulți avocați au refuzat să se implice, de teama consecințelor de a se opune autorităților locale.

Pe de altă parte, CJ Brăila și Muzeul Brăilei beneficiază de serviciile juridice ale Casei de Avocatură Ceparu din București, contractate pentru suma de 26.548 de euro. Pătrășcan ridică întrebări cu privire la legalitatea și moralitatea utilizării fondurilor publice pentru a angaja avocați care să lupte împotriva unui contribuabil, subliniind că și el contribuie la bugetul public din care sunt plătiți acești avocați.

„Este legal și moral ca o Casă de avocatură, plătită și din banii mei, să-și trimită avocații să lupte împotriva mea? Eu trebuie să-mi asigur apărarea, dar totodată plătesc și onorariile avocaților care luptă împotriva mea!”, a declarat Pătrășcan.

Conflictul dintre Costel Pătrășcan și autoritățile brăilene continuă să atragă atenția opiniei publice, iar procesul rămâne unul de urmărit pentru a vedea cum se va rezolva această dispută juridică și morală.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult