Consolidarea sectorului bancar românesc este inevitabilă. Un echilibru între o concentrare prea mare și o fragmentare excesivă


Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza acestui proces nu va fi atât de rapidă precum în trecut, a declarat Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, în cadrul Conferinței anuale BNR-ASE “Perspective privind dezvoltarea sectorului bancar românesc”.

Tetik a subliniat că sistemul bancar din România a fost deja un exemplu de consolidare în ultimii ani, cu participarea activă a mai multor instituții financiare, inclusiv în sectorul de leasing. Totuși, el a remarcat că, în ciuda avantajelor, costul de operare din ce în ce mai mare face ca procesul de consolidare să fie mai complex. Mai mult decât atât, achiziționarea unor bănci mai mici de către cele mai mari prezintă un set de provocări diferite față de perioadele anterioare.

Cu toate acestea, Tetik a indicat că procesul de consolidare va continua în două trepte distincte. Pe de o parte, prin fuziuni între instituții financiare, iar pe de altă parte, prin investiții care să consolideze băncile mai mici și să le transforme în ținte pentru instituțiile financiare mai mari. Totodată, el a menționat că o bancarizare accelerată ar putea servi ca un catalizator pentru consolidare, iar Banca Transilvania își propune să obțină o cotă mai mare din acest proces.

În același context, Sergiu Manea, președintele executiv al BCR, a evidențiat că, în următorii 3-5 ani, Europa va fi concentrată pe consolidările la nivel național. Aceste consolidări pot fi organice sau inorganice, însă Manea a subliniat că, indiferent de tipul lor, unele acțiuni vor trebui să fie luate de către acționarii implicați.

Mihaela Lupu, CEO al UniCredit Bank România, a subliniat că există un interes crescut pentru consolidare la nivel european, iar autoritățile de supraveghere și Banca Centrală Europeană susțin acest proces. Totodată, Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România, a evidențiat că procesul de consolidare a accelerat și în țara noastră, iar evenimentele din anul precedent sunt doar un exemplu în acest sens.

În concluzie, consolidarea sectorului bancar românesc este inevitabilă, dar necesită un echilibru delicat între o concentrare prea mare, care ar putea restricționa concurența, și o fragmentare excesivă, care ar putea afecta eficiența. Astfel, gestionarea acestui proces reprezintă o provocare pentru toate părțile implicate și necesită o abordare atentă și cooperativă.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult