CONSTANȚA: Conferința MARBLUE 2024, dedicată sărbătoririi Zilei Internaționale a Mării Negre, la UOC

A doua ediţie a Conferinţei Internaţionale MARBLUE 2024, „Creştere Albastră: Provocări şi Oportunităţi pentru Marea Neagră” are loc la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ (INCDM), Universitatea „Ovidius” Constanța și ONG Mare Nostrum, organizează în perioada 23-25 octombrie 2024, cea de-a doua editie a Conferinței Internaționale MARBLUE 2024. Evenimentulul este organizat în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și este dedicat celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre. Conferința internațională MARBLUE 2024 celebrează, în avanpremieră, Ziua Internațională a Mării Negre, marcată în fiecare an pe 31 octombrie, dată la care, în 1996, a fost semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră de către cele șase state riverane Bulgaria, Georgia, Romȃnia, Rusia, Turcia şi Ucraina. La conferință şi-au confirmat prezenţa 157 de participanţi din 12 ţări: Belgia, Bulgaria, Grecia, Italia, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Spania, Romȃnia, Turcia și Ucraina, care vor prezenta rezultatele unor proiecte naționale și internaționale în parteneriat cu Proiectul H2020 DOORS (Developing Optimal and Optimal Research Support for the Black Sea) @doorsblacksea. Scopul conferinței este acela de a contribui la protecția Mării Negre prin sprijinirea dezvoltării durabile într-un mod multidisciplinar și de a le oferi oamenilor de știință și companiilor implicate în activități de cercetare-dezvoltare un cadru adecvat pentru discuții fructuoase, inclusiv aspecte legate de cercetarea fundamentală și de inovațiile tehnologice. Conform programului, lucrările conferinţei vor fi prezentate în cadrul a şase secţiuni, care acoperă o gamă variată de domenii de cercetare: I – Observând Marea Neagră; II – Biodiversitate, Ecologie şi Conservarea Ecosistemelor Marine; III – Utilizarea durabilă a resurselor marine; IV – Oceanografie, Geologie marină şi GeoEcologie; V – Amenajarea spaţiului maritim (MSP) şi managementul zonelor costiere; VI – Educaţie cu privire la importanţa oceanelor. De asemenea, manifestarea include o sesiune specială, dedicată armonizării metodologiilor de cercetare în domeniul Mării Negre. Acest eveniment subliniază faptul că Marea Neagră nu poate fi gestionată decât printr-o strânsă cooperare a țărilor riverane, având sprijinul organizațiilor/organismelor europene și internaționale. Lucrările conferintei vor avea loc la Universitatea Ovidius Constanta, Campus B, Amfiteatrul A3 (Aleea Universităţii, nr.1),  începând de miercuri, 23 octombrie 2024, ora 9.30.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult