Construcțiile ilegale de pe taluzul Mangaliei

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a solicitat Instituției Prefectului să anuleze, prin Contencios administrativ, autorizațiile de construire emise ilegal pentru edificiile de pe taluzul-faleza Mangalia. Termenul inițial de judecată din 11 noiembrie 2024 a fost amânat pentru 11 februarie 2025, spre indignarea cetățenilor, care observă cum aceste construcții aproape finalizate continuă să sfideze legea.

Mai grav, cele două imobile, ridicate fără avize și autorizații legale, au fost scoase la vânzare pentru 1,5 milioane de euro, deși sunt sub incidența litigiilor. Acest gest indică o tentativă cinică de a atrage cumpărători naivi sau lipsiți de informații, transformându-i în victime ale unei scheme imobiliare ilegale.


O luptă de ani împotriva ilegalităților

De ani buni, locuitorii Mangaliei și activiștii locali luptă împotriva construcțiilor ilegale de pe taluzul orașului. Cele două hoteluri, aflate în centrul acestui scandal, sunt edificii realizate fără avize și autorizații, beneficiarii fiind SC Eco Corsa SRL, deținută de familia Octavian și Liliana Daniela Becheru, apropiați ai fostului primar Zanfir Iorguș.

Primarul actual, Cristian Radu, a girat aceste ilegalități, declarând inițial că „nu ar fi construit dacă nu aveau autorizație”. Declarația s-a dovedit a fi o minciună, documentele obținute de la Mediu și Apele Române demonstrând contrariul.

În urma sesizărilor USR Mangalia și a presiunii exercitate de ISC, Cristian Radu a fost forțat să recunoască faptul că „pentru lucrările de construcții identificate în zona taluz-faleză Mangalia, NU A FOST EMISĂ AUTORIZAȚIE DE CONSTRUCȚIE DE CĂTRE PRIMĂRIA MANGALIA”.

Cu toate acestea, sfidând toate autoritățile, primarul a emis ulterior autorizații de construire, deși instituțiile statului refuzaseră să le valideze din punct de vedere legal.


Revolta cetățenilor: Cine răspunde?

Acest caz scoate la iveală o rețea de corupție și nepăsare administrativă, în care autoritățile locale acționează împotriva intereselor cetățenilor. Construcțiile ilegale pun în pericol mediul și integritatea taluzului, o zonă de importanță ecologică și turistică majoră.

Este esențial ca instituțiile statului să ia atitudine și să protejeze interesele comunității, punând capăt acestui precedent periculos.

Un apel pentru justiție

Cetățenii Mangaliei și activiștii locali cer sprijin public pentru a pune presiune pe autorități să respecte legea și să apere interesele comunității.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult