Coșmarul irigațiilor

Revista Ferma prin pana colegului Marian Mușat atrege atenția fermierilor că sunt 3 surse de apă irigații pentru a uda culturile în PLIN COȘMAR AL SECETEI! Participând la Conferința Națională a Clubului Fermierilor Români. dr. ing. Lucian Buzdugan, unul dintre cei mai prestigioşi şi apreciaţi ingineri agronomi români, a primit cu bucurie promovarea Pactului multi-sectorial pentru o Politică Agricolă Integrată a României – obiectiv 2035. SURSE DE APĂ IRIGAȚII: INVESTIȚII PE TERMEN LUNG „E prima dată când se prezintă ceva care vizează absolut toate sectoarele agricole, adică nu o dezvoltare pur și simplu a tehnologiei agricole. Agricultura trebuie tratată și așa cum o fac cei de la Clubul Fermierilor. În primul rând trebuie să pornim de la investițiile pe care le asigurăm pe termen lung. Eu văd un obiectiv pe termen lung refacerea sistemului de irigații, astfel încât să reajungem la cele 3 milioane de hectare irigate”, subliniază consilierul în agricultură. Lucian Buzdugan: În 30 de ani s-a reușit doar asigurarea apei pe 1,5 milioane. România ar trebui să irige 5 milioane de hectare până în anul 2035”. Vezi stadiul campaniei de  IRIGAȚII ANIF la data de 04.11.2024. Situația pe județe! 1. APA DIN PRECIPITAȚII Lucian Buzdugan consideră că trebuie o gândire strategică care să plece de la evaluarea surselor de apă. Apa pe care o avem în râurile care scaldă România – și Slavă Domnului că avem! – e ca razele soarelui; așa sunt râurile care pleacă din Carpați, explică marele agronom. „Avem sursă de apă, dar nu e de ajuns, trebuie să evaluăm și să stabilim un mod serios de a valorifica și alte surse de apă. Prima ar fi din precipitații; ar trebui ca pe toate văile, pe toate zonele unde apa se scurge de pe versanți atunci când plouă, atunci când se topesc zăpezile, să o depozităm în lacuri și să o folosim atunci când va fi nevoie. Așa cum o face Israelul, dar și alte țări”, exemplifică Lucian Buzdugan.  2. PÂNZA FREATICĂ O altă sursă ar fi apa din pânza freatică care se alimentează continuu, o sursă pe care România o are și nu trebuie făcute baraje, canale de aducțiune, conducte, susține Buzdugan. Pur și simplu trebuie puțuri forate să se pompeze apa de adâcime și să fie dată plantelor. 3. UMIDITATEA ATMOSFERICĂ „Sunt acum tehnici mai noi care valorifică apa norilor. Și de ce să nu mergem și mai departe și să punem în valoare și apa din aer. Sunt zone în care aerul are în medie 60-70% umiditate. Poate începem cu fermele de legume care cultivă suprafețe mici: între unul și cinci hectare, asigurând apa prin folosirea umidității din atmosferă. Sunt câteva lucruri la care mă gândesc!”, mărturisește eminentul agronom.   România este o ţară bogată din punct de vedere al apei dulci pe care o are la dispoziţie. Volumul total mediu de apă care, teoretic, poate fi folosit, depăşeşte 38,34 de miliarde de metri cubi. Această cifră reprezintă, atenţie, doar volumul care ar putea fi exploatat, având în vedere configuraţia albiilor, accesibilitatea, etc. CITEȘTE ȘI: Săracă ţară bogată. Câtă apă are România pentru irigaţii şi câtă foloseşte de fapt? Săracă ţară bogată. Câtă apă are România pentru irigaţii şi câtă foloseşte de fapt? „5 MILIOANE DE HECTARE IRIGATE! NU RAPORTATE, EFECTIV UDATE!”

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult