Cristian Diaconescu dezvăluie detalii din culisele unei întâlniri istorice la Moscova: Lavrov a evitat subiectul tezaurului românesc

Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, a împărtășit o discuție esențială pe care a avut-o în 2009 cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, în contextul unei vizite oficiale la Moscova. În cadrul emisiunii Insider Politic difuzată recent la Prima TV, Diaconescu a oferit detalii despre întâlnirea diplomatică, ultima de acest fel între România și Rusia, și despre modul în care Lavrov a evitat în mod categoric subiectul delicat al tezaurului românesc.

Dialogul în impas: agenda diplomatică și subiectul controversat al tezaurului

Diaconescu a povestit cum a fost stabilită agenda întâlnirii, care ar fi trebuit să includă aspecte de securitate regională și relațiile bilaterale. Însă, Lavrov a schimbat direcția discuției către teme de securitate europeană, susținând ideea unei structuri de securitate care să excludă instituțiile din Bruxelles și să se concentreze exclusiv pe OSCE, cu sediul la Viena, care include atât statele estice, cât și pe cele vestice, inclusiv SUA și Canada.

Totodată, Lavrov a introdus în discuție o solicitare privind așa-numitele despăgubiri legate de moștenirea SOVROM-urilor, companii mixte sovieto-române create după Al Doilea Război Mondial, sugerând că România ar avea încă datorii de onorat.

Momentul culminant: un subiect tabu la conferința de presă

În ceea ce privește tezaurul românesc, Diaconescu a relatat că, deși a adus subiectul în discuția bilaterală, Lavrov l-a respins ferm, replicând simplu: „Care tezaur?” Acesta făcea referire la tezaurul depozitat de România în Rusia în 1917, în contextul Primului Război Mondial, și despre care Rusia nu a permis repatrierea.

La conferința de presă ulterioară, un jurnalist român a întrebat direct dacă subiectul tezaurului a fost discutat, iar Lavrov, aparent stânjenit, a răspuns în fața presei: „Dar cum să nu? Bineînțeles.” Diaconescu a subliniat această disonanță între declarațiile publice și refuzul categoric din spatele ușilor închise, spunând: „Înăuntru a refuzat. A spus: ‘Există o comisie, să discute comisia. Politic, nu vreau să angajez subiectul.’”

Context și implicații pentru relațiile româno-ruse

Aceasta a fost ultima întâlnire diplomatică oficială între România și Rusia, iar Lavrov, care deține încă funcția de ministru de Externe al Rusiei, este considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin. Diaconescu a subliniat complexitatea relațiilor dintre cele două state, ilustrând cum, în ciuda angajamentelor formale, dialogul oficial este adesea evitat pe teme sensibile.

Diaconescu a menționat că experiența sa diplomatică îi oferă o perspectivă unică asupra relațiilor externe ale României și că va continua să susțină interesele naționale, indiferent de obstacole. În contextul candidaturii sale la președinție, dezvăluirea discuției de la Moscova ridică semne de întrebare privind viitorul diplomației românești și al relațiilor complexe cu Rusia.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult