Cui a folosit alegerile? PSD își revendică funcția de premier și setează condițiile pentru guvernare

PSD a anunțat oficial că dorește funcția de prim-ministru și a stabilit cinci condiții pentru partidele care ar dori să participe la formarea unui guvern. Social-democrații par să fi depășit șocul electoral și își asumă acum rolul de orchestrator al negocierilor politice, dictând tonul în ceea ce privește structura viitoarei guvernări.

Dar dincolo de acest spectacol politic, realitatea anului electoral 2024 ne oferă un peisaj tulbure. Anularea turului al doilea al alegerilor prezidențiale a generat efecte profunde asupra democrației românești:

  1. Prelungirea mandatului prezidențial
    Klaus Iohannis, considerat de mulți cel mai contestat președinte post-1989, își prelungește mandatul pe termen nedeterminat. Această decizie a consolidat puterea PSD-PNL, menținându-i în fruntea statului fără un proces democratic clar.
  2. Lipsa probelor privind presupusul atac hibrid
    Motivația oficială pentru anularea alegerilor a fost intervenția Rusiei printr-un „atac hibrid”, manipulând electoratul pe platforme precum TikTok. Totuși, până acum nu au apărut dovezi concrete, iar acuzațiile de spionaj sau înaltă trădare rămân fără urmări judiciare.
  3. Manipulări interne neinvestigate
    Campaniile de influențare internă, prin creșteri de pensii, salarii și utilizarea fondurilor publice pentru promovare la televiziuni, nu au fost investigate. Nici declarațiile primarilor PSD despre ordinele primite de a direcționa voturi către Călin Georgescu nu au atras atenția autorităților.
  4. Implicarea serviciilor secrete
    Deși rapoartele serviciilor secrete au invocat posibile amenințări externe, acestea nu par să trateze problema cu seriozitate. Alegerea lui Călin Georgescu, un personaj cu legături clare cu Sistemul, ridică întrebări privind jocurile de culise.
  5. Campanii de dezinformare ignorate
    Investigațiile Bloomberg au scos la lumină o rețea de conturi românești pe Facebook care au promovat masiv mesaje pro-Călin Georgescu, pro-AUR și anti-Elena Lasconi. În ciuda vizibilității uriașe, autoritățile nu au intervenit, iar originea acestei campanii rămâne neclară.

De la democrație la control absolut

Într-un context unde dreptul fundamental de a alege conducătorii prin vot a fost suspendat, politicieni și intelectuali proeminenți au început să revalorizeze PSD-ul ca o forță „pro-europeană” și „serioasă”. Aceste schimbări de retorică indică o acceptare tacită a unui Sistem care își conservă puterea, indiferent de costurile pentru democrație.

Anularea turului II al alegerilor prezidențiale este percepută de un număr tot mai mare de români ca o lovitură de stat mascată, menită să protejeze Sistemul. În acest peisaj, rămâne evident că interesul național a fost sacrificat în favoarea menținerii unor structuri de putere opace și nedemocratice.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult