Curcubeu dublu observat în Constanța

În această seară, constănțenii și locuitorii din zonele apropiate au fost martorii unui fenomen meteorologic rar și spectaculos: un curcubeu dublu. Spre deosebire de curcubeul clasic, care apare atunci când lumina se reflectă o singură dată în stropii de apă din atmosferă, în cazul curcubeului dublu, lumina este reflectată de două ori. Această dublă reflecție creează o imagine simetrică și în oglindă a curcubeului primar, oferind un spectacol vizual deosebit.

Curcubeul: Un Fenomen Optic și Meteorologic Fascinant

Curcubeul este unul dintre cele mai frumoase și fascinante fenomene optice și meteorologice, care aduce un strop de magie pe cer după o ploaie. Acesta apare sub forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui interacționează cu picăturile de apă din atmosferă. Spectacolul de culori, vizibil de obicei atunci când ploaia este urmată de soare, a fost sursă de inspirație pentru numeroase legende și mituri de-a lungul timpului.

Cum Se Formează Curcubeul?

Curcubeul se formează datorită unui proces complex care implică reflexia, refracția și dispersia luminii. Când razele de soare străbat picăturile de apă suspendate în aer, acestea se comportă precum o prismă optică. În contact cu picătura de apă, lumina albă este descompusă în frecvențe individuale, corespunzătoare culorilor spectrului vizibil: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet.

Procesul începe atunci când lumina intră în picătura de apă și se refractă, adică își schimbă direcția. Apoi, lumina este reflectată în interiorul picăturii și se refractă din nou atunci când iese din picătură. Această dublă refracție, împreună cu dispersia luminii, conduce la apariția arcului colorat pe cer.

De Ce Vedem Diferite Culori?

Separarea culorilor se datorează faptului că diferite frecvențe de lumină sunt refractate la unghiuri ușor diferite. Culorile care compun lumina albă, precum roșul și violetul, sunt refractate în direcții diferite în momentul în care lumina trece prin picătura de apă. De exemplu, lumina roșie este refractată la un unghi mai mic în comparație cu lumina violetă, ceea ce determină poziționarea culorilor în curcubeu, cu roșul în partea superioară și violetul în partea inferioară a arcului.

Curcubeul Dublu și Alte Tipuri de Curcubee

Pe lângă curcubeul clasic, există și alte variații ale acestui fenomen. Cel mai cunoscut este curcubeul dublu, un fenomen rar în care se formează două arcuri, cel secundar fiind mai palid și având culorile în ordine inversă față de cel primar. Acest lucru se întâmplă atunci când lumina este reflectată de două ori în interiorul picăturilor de apă. Există, de asemenea, curcubee de ceață, curcubee de lună și chiar curcubee de foc, care apar în condiții atmosferice specifice.

Simbolismul Curcubeului

De-a lungul istoriei, curcubeul a fost asociat cu numeroase simboluri și credințe. În multe culturi, este considerat un simbol al speranței și al armoniei. În mitologia greacă, curcubeul era considerat podul dintre zei și oameni, iar în unele tradiții creștine, curcubeul este un simbol al legământului dintre Dumnezeu și omenire.

Când Putem Observa un Curcubeu?

Curcubeul este cel mai adesea vizibil atunci când plouă și soarele strălucește în același timp. Este necesar ca soarele să fie poziționat în spatele observatorului și să fie la un unghi scăzut pe cer, de obicei dimineața devreme sau după-amiaza târziu.

Fenomenul este o demonstrație spectaculoasă a modului în care lumina și apa pot interacționa pentru a crea frumusețe naturală. Indiferent de vârstă, curcubeul continuă să uimească și să aducă un zâmbet celor care îl privesc.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult