Danubius ArtFEST 2024 la Casa Avramide din Tulcea

Asociația de Dezvoltare Regională „Aegyssus”, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea desfășoară un program de evenimente la Casa Avramide începând de joi 17 octombrie și până sâmbătă, 19 septembrie, în cadrul festivalului „Danubius Art Fest 2023”, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Tulcea. Voluntari în cadrul evenimentelor vor fi tinerii din organizația Eudivers. Ieri, joi  programul a cuprins două lansări de carte Cătălina Steriu, „Exces de zen”  și Luminița Arhire, „O flacără de cenușă”, plus un Concert Călin Grigoriu & CO. Mult maai atractivă este ziua de azi când dimineață are loc un Atelier de scriere creativă: Florin Iaru. De la orele 16.00 lansarea de carte: Petre Marinescu, „Delta Tulcea sau atunci când miracolele sunt triste” este așteptată de toți iubitorii fotbalului, nu puțini la număr din zonă, mai ales că prezentarea volumului este asigurată de binecunosctul prof.univ. dr. Pompiliu Comșa, fostul crainic al stadionului Delta și al Sălii Sporturilor din localitate. Vor urma Lansarea cărților Teodor Hossu-Longin, „Pași în doi”, Ciprian Cioiulescu, „Simple observații și potriviri”, seara încheindu-se cu un recital Mircea Vintilă Sâmbătă, 19 octombrie din program nu vor lipsi un Atelier de scriere creativă: Florin Iaru, apoi șase lansări de carte („Axa scriitorilor Constanța-Tulcea-Galați”,  Nicolae C. Ariton, „Aegyssus versus Anopheles”, Diana Dobrita Bilea, „Fata cu ochii de lună”, Elena Netcu, „Nedeia”, Adrian Nicola, „Lumea dintre lumi”, Tudose Tatu, „Feniksul hoțoman la Gurile Dunării”.  Seara se încheie cu un  Recital – Asociația DIVAS, Conferință: dr. Augustin Ioan – „Când începe arhitectura? Noi contribuții la o întrebare multimilenară”. Iar finalul manifestări este semnat de recitalul Ada Milea.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult