De Moș Crăciun, judecătorii primesc „cadou”: Salarii restante, tranșa pentru 2024 și dobânzi de peste 330 de milioane de euro

Judecătorii din România vor încheia anul 2024 cu un „cadou” substanțial din partea statului: plata unor sume restante și dobânzile aferente, care depășesc valoarea de 330 de milioane de euro. Această măsură vine în contextul în care Ministerul Justiției solicită din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă totală de 1,65 miliarde de lei pentru a acoperi tranșele scadente și neplătite din diferențele salariale stabilite prin hotărâri judecătorești.

Fonduri pentru magistrați, în detrimentul altor priorități?

Decizia a stârnit controverse în spațiul public, având în vedere că suma alocată vine într-un moment de instabilitate economică și în plin sezon al nemulțumirilor sociale. În timp ce sute de mii de români se confruntă cu dificultăți financiare, judecătorii primesc diferențele salariale obținute prin procese împotriva statului, plus dobânzile aferente. Numărul total al judecătorilor din România este de aproximativ 4.100, ceea ce înseamnă că fiecare dintre aceștia va beneficia de sume considerabile.

În decembrie 2024, Guvernul a alocat deja 2,5 miliarde de lei pentru această problemă, iar suma de 1,65 miliarde de lei este doar ultima dintr-o serie de plăți care au ridicat întrebări cu privire la prioritățile bugetare ale țării.

Justiția câștigă, dar cine plătește?

Plățile includ diferențele salariale stabilite prin titluri executorii, precum și dobânzile generate de întârzierea acestora. Conform notei de fundamentare, tranșele pentru 2024 trebuie achitate integral până la 31 decembrie, orice întârziere fiind considerată inadmisibilă conform legii.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a promovat proiectul de hotărâre care permite aceste transferuri financiare. Decizia vine într-un moment în care restul societății se confruntă cu dificultăți economice și instabilitate socială. În timp ce românii protestează pe străzi împotriva corupției și a problemelor economice, cei din sistemul judiciar își primesc sumele restante, amplificând percepția de inechitate socială.

Contextul mai larg: Revolte și inegalități

În timp ce guvernul își concentrează eforturile pentru a satisface cerințele salariale ale judecătorilor, mulți cetățeni consideră că alte priorități, precum sănătatea, educația sau infrastructura, sunt ignorate. Nemulțumirile sociale se adâncesc, iar percepția generală este că sistemul favorizează elitele, în timp ce cetățenii obișnuiți sunt lăsați să se lupte singuri cu dificultățile zilnice.

În paralel, societatea este marcată de revolte sociale și proteste împotriva corupției și a sărăciei. Pentru mulți, vestea că magistrații vor primi aceste sume colosale într-un timp record este greu de acceptat, mai ales când se compară cu dificultățile întâmpinate de alți angajați din sectorul public sau de mediul privat.

Unde ne îndreptăm?

Decizia Guvernului de a aloca sume uriașe pentru plățile restante ale magistraților ridică întrebări serioase despre prioritățile statului român. Într-un moment în care inegalitățile sociale devin tot mai evidente, măsurile luate de autorități riscă să alimenteze revolta populară și neîncrederea în sistemul judiciar și administrativ.

În timp ce judecătorii își primesc „darurile” de sărbători, restul societății rămâne să îndure povara economică a acestor decizii, punând în discuție echitatea și responsabilitatea față de întreaga națiune.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult