De parcă celălalt candidat nu ar fi și el om

Într-o lume în care competiția politică domină, uităm uneori că dincolo de discursuri, dezbateri și strategii electorale, toți candidații sunt oameni. Aceștia au trecut, speranțe, temeri și, cel mai important, capacitatea de a învăța și de a evolua.

Astăzi, tendința generală în spațiul public este să ridicăm un candidat pe un piedestal, iar pe celălalt să-l aruncăm într-o groapă a discreditării. Se creează astfel iluzia că unul este perfect, iar celălalt, lipsit de valoare. Dar realitatea este mai complexă și mai nuanțată.

Adevărul despre înfrângere și succes

Succesul și eșecul sunt două fețe ale aceleiași monede. Un candidat care azi este jos, aparent lipsit de susținere sau șanse, poate învăța din greșelile sale, poate să se redescopere și să revină mai puternic. Istoria ne arată exemple clare: lideri care au pierdut alegeri doar pentru a reveni mai târziu cu o viziune mai matură și o susținere mai solidă.

În politică, ca și în viață, nimic nu este static. Un înfrânt de astăzi poate fi liderul de mâine, dacă își folosește experiențele pentru a deveni mai bun.

Empatia, o virtute uitată

Când dezbatem politică, ne poziționăm adesea de o parte sau alta a baricadei, uitând că și cel „de partea cealaltă” este o ființă umană. Are familie, prieteni, visuri și o dorință autentică (cel puțin în multe cazuri) de a aduce o schimbare. Demonizarea celuilalt candidat nu face decât să ne dezumanizeze pe noi, ca societate.

Trebuie să ne întrebăm: ce fel de exemplu dăm următoarelor generații? Ce mesaj transmitem despre respect și acceptare, dacă singura noastră armă este disprețul față de cei care gândesc diferit?

Puterea unei noi șanse

Un lider adevărat se ridică după cădere. Este treaba noastră, ca alegători și cetățeni, să evaluăm un candidat nu doar prin prisma trecutului său, ci și prin potențialul său de a face lucruri mai bune în viitor. Greșelile nu ar trebui să fie o condamnare pe viață, ci o lecție.

Mai mult, o competiție politică sănătoasă ar trebui să fie despre idei, nu despre distrugerea adversarului. Dezbaterea ar trebui să fie un proces de construcție, nu de demolare.

Concluzie: Oameni, nu idoli

În politică, ca și în viață, nu există perfecțiune. Toți greșim, învățăm și evoluăm. Cel care azi este jos are dreptul la șansa de a urca, iar cel de sus trebuie să înțeleagă că nu este infailibil.

Să fim mai buni ca societate, să judecăm mai puțin și să ascultăm mai mult. În cele din urmă, politicienii pe care îi alegem sunt o reflexie a noastră. Iar dacă vrem lideri mai empatici și mai autentici, trebuie să începem prin a fi noi înșine astfel.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult