DE PESTE GARD

RĂSFOIND    PRESA    DIN     BASARABIA

Satul  Văleni din raionul Cahul,  a obținut  la Samarkand, Uzbekistan, titlul „Best Tourism Villages”, în cadrul celei de-a treia ediții a competiției cu același nume lansată de Organizaţia Mondială a Turismului. Satul Văleni a fost selectat din peste 260 de candidaturi din peste 60 de țări. Distincția reprezintă un premiu prestigios la nivel global care consacră turismul rural, Republica Moldova obținând acest titlu pentru prima dată. Distincția oferită de Organizaţia Mondială a Turismului recunoaște potențialul turistic al satului Văleni și al Rezervației Biosferei UNESCO „Prutul de Jos” și odată cu aceasta le plasează pe harta turistică la nivel global.  Autorități  din Moldova, împreună cu partenerii – Uniunea Europeană, Elveția și Facilitatea Globală de Mediu – au susținut localitatea în dezvoltarea și consolidarea potențialui turistic, prin dezvoltarea agro- pensiunilor din Văleni, crearea clusterului turistic „VIA Cahul” și integrarea soluțiilor Smart. (Știri de sud – info)

Recent, la Mașcăuți (raionul  Criuleni), iar a răsunat muzica, s-a cântat „mulți ani trăiască!” pentru cuplurile de aur și de diamant a satului, au fost felicitate familiile care au adus pe lume gemeni, sătenii au scos ce au mai frumos pentru târgul de bunătăți și frumuseți locale. Sărbătoarea  a fost dedicată și  Festivalului Rapsodului Popular „Pe dealul Chiclăului”, care-și ”are reședința” în acest sat, începând cu anul 2010.Festivalul (foto 2) ”poposește”  o dată la doi ani pe scena satului, promovând talentul soliștilor și instrumentiștilor ce au grijă de perpetuarea folclorului moldovenesc. A avut loc parada portului popular, a fost deschis un târg al artizanilor locali, s-au copt frigărui, porumb, s-au turnat licori tari și seci, oamenii au socializat și au împărtășit emoțiile revederii prietenilor și oaspeților dragi! Evenimentul a fost organizat de către Primăria Mașcăuți în colaborare cu Secția Cultură și Turism Criuleni.(Est – Curier)

În ziua de  22 septembrie, din gara Chișinău a pornit primul tren turistic către Tiraspol, după o pauză de 20 de ani. Aproximativ 150 de profesioniști din turism au participat la această călătorie specială. Trenul turistic, a plecat din gară pe traseul Chișinău – Tiraspol, în dimineața de 22 septembrie, la ora 08:00. Aproximativ 150 de oameni, inclusiv ghizi, agenți turistici și profesioniști din domeniu au fost parte a unui proiect turistic cu totul special – o călătorie tur-retur cu trenul. Scopul acestei inițiative este de a promova potențialul turistic al regiunilor de pe ambele maluri ale râului Nistru și de a contribui la dezvoltarea relațiilor culturale și economice între locuitorii acestora. „Unirea eforturilor în sectorul turismului nu doar extinde oportunitățile, ci ajută și la apropierea oamenilor, creând un spațiu pentru schimburi culturale”, a spus Ivan Ganenco, liderul Platformei Turism. Prima oprire a trenului a fost la Cetatea Tighina (Bender), unde participanții au vizitat această locație istorică. Ulterior, grupul s-a îndreptat spre Tiraspol (foto 3), unde au vizitat parcul central al orașului. Excursia s-a încheiat cu întoarcerea la Chișinău.

Proiectul dovedește că turismul poate fi un instrument eficient de consolidare a încrederii și a legăturilor culturale între regiuni. Organizatorii speră ca astfel de excursii să devină o tradiție și să aducă împreună tot mai mulți oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. Această experiență cu trenul turistic Chișinău-Tiraspol-Chișinău, a fost prima excursie organizată de Platforma Turism, cu suportul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”.          Arina Bardari, Portalul Independent Bălțiî

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult