Delegația CCINA Constanța în misiune economică la Istanbul: întâlniri strategice în cadrul Europort și Turkish Chamber of Shipping

În perioada 23-24 octombrie 2024, echipa Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, condusă de Directorul general Ruxandra Serescu, a desfășurat o misiune economică la Istanbul, Turcia. Acest eveniment marchează o etapă strategică în consolidarea relațiilor economice și portuare dintre România și Turcia. Prin organizarea acestei acțiuni economice, CCINA Constanța și-a propus să sprijine dezvoltarea internațională a afacerilor locale, să promoveze Portul Constanța, să susțină evenimentul Maritime Business Week 2025 și, nu în ultimul rând, să încurajeze schimburile comerciale între România și Turcia. Delegația, condusă de Ruxandra Serescu, Director general CCINA Constanța, a inclus atât reprezentanți ai autorităților din domeniul maritim, precum George Vișan, Director comercial al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC), și Florin Goidea, Director general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile S.A., cât și operatori portuari, operatori de terminale și furnizori de echipamente și servicii de logistică, printre care s-au numărat Phoenix Logistics Solutions, Diesel Mecanica, Oil Terminal și Comvex. Programul misiunii economice a inclus vizite la târgul Europort, întâlniri B2B MariMatch (Enterprise Europe Network), întâlniri cu reprezentanți ai Rotterdam Ahoy (organizatorul Europort) și vizite la Turkish Chamber of Shipping.

Europort Istanbul, prima destinație

Această primă destinație din misiunea economică a CCINA la Istanbul, dedicată evenimentului Europort Istanbul, a fost axată pe întâlniri bilaterale menite să consolideze parteneriatele și să identifice noi oportunități de afaceri. Europort Istanbul este una dintre cele mai mari și importante expoziții din Turcia dedicate sectorului maritim, organizată de binecunoscuta companie Rotterdam Ahoy. Evenimentul atrage anual mii de profesioniști și lideri din industria navală și maritimă din întreaga lume. Cea de-a 17-a ediție a fost dedicată sectoarelor precum construcția și reparația navelor, tehnologia marină, echipamentele portuare, serviciile de logistică, soluțiile de propulsie și energie, tehnologia offshore și alte servicii conexe industriei maritime. Participanții au avut ocazia să exploreze cele mai noi inovații și tehnologii din domeniu, să stabilească contacte de afaceri valoroase și să înțeleagă tendințele și provocările actuale ale pieței.

Delegația CCINA Constanța a beneficiat de întâlniri bilaterale cu parteneri locali și internaționali, punând astfel bazele unor colaborări viitoare în domeniul portuar și al logisticii.

Turkish Chamber of Shipping, a doua destinație

În cea de-a doua zi a misiunii, sub coordonarea Directorului general al CCINA Constanța, Ruxandra Serescu, reprezentanții români au avut întâlniri importante cu reprezentanți ai Turkish Chamber of Shipping (TCS). Delegația română a fost primită de Tamer Kıran, președintele Consiliului de Administrație al TCS, alături de alți lideri din sectorul maritim turcesc, precum Başaran Bayrak, Metin Demir (Zonguldak), Arslan Keleş (Karadeniz Ereğli), Vedat Doğusel (Kocaeli) și Oğuz Ünlüer (Karadeniz Ereğli). În cadrul discuțiilor purtate s-au abordat subiecte esențiale pentru relațiile româno-turce în domeniul navigației și administrației portuare, cu precădere tarifele de tranzitare a strâmtorilor turcești, evidențiind astfel oportunitățile de colaborare și dezvoltare a infrastructurii maritime. Aceste întâlniri și dialogurile aplicate, deschise într-un ambient relaxat, reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor economice și comerciale între România și Turcia.

  Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult