Despre apa potabilă din România

Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC) a întocmit un Raport naţional sintetic privind calitatea apei potabile, după ce s-au efectuat aproape două milioane de analize privind calitatea apei, la nivel naţional, în 2022. Din acest document reiese că şapte judeţe din România au cea mai bună apă potabilă. În acelaşi timp, în unele dintre aceste judeţe se înregistrează şi cele mai mari costuri ale apei potabile. Potrivit sursei citate, în judeţele Sălaj, Neamţ, Hunedoara, Galaţi, Giurgiu, Buzău şi Brăila au fost înregistrate „zero” analize neconforme ale calităţii apei. Analizând acest top din punct de vedere al tarifelor practicate, absentul este Vaslui, adică judeţul cu cea mai scumpă apă potabilă din România, de 15,9 lei metrul cub de apă, la care se adaugă şi costul serviciului de canalizare. În Buzău se înregistrează a doua cea mai scumpă apă din ţară (15,74 lei/mc, inclusiv canalizarea).
Judeţele Neamţ, Galaţi, Giurgiu şi Brăila înregistrează costuri cu apa şi canalizarea de 14,29 lei, 14,53 lei, 14,53 lei şi 13,71 lei. Sălajul şi Hunedoara încasează un cost al apei mai redus, adică de 10,55 şi 10,58 lei/mc. Judeţul cu cele mai multe analize neconforme ale calităţii apei este Olt, cu 1.158 de analize. Pe locul al doilea se plasează Bistriţa-Năsăud, cu 557 de analize neconforme, următoarele locuri în această ierarhie negativă fiind ocupate de Caraş Severin (374 analize neconforme), Covasna (349), Bucureşti (341), Mureş (270) şi Braşov (263).

                                                  Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult